Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Zonele ocrotite, în date şi cifre

În România au fost identificate 783 de tipuri de habitate, care cuprind 3.700 de specii de plante şi 33.792 de specii de animale, din care 55 sunt în pericol, 69 vulnerabile şi 24 rare. 
Parcurile naţionale şi naturale au fost declarate ca situri de importanţă comunitară şi arii de protecţie specială avifaunistică, aducând o contribuţie importantă la crearea reţelei ecologice Natura 2000 în România.

Datele existente la Ministerul Mediului relevă că, în România, se află 13 parcuri naţionale şi 14 parcuri naturale, precum şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Suprafaţa lor totală este de 1.687.460 de hectare. Mai există 935 de rezervaţii ştiinţifice, monumente ale naturii şi rezervaţii naturale, a căror suprafaţă totală este estimată la aproximativ 180.000 de hectare. Toate acestea reprezintă aproximativ 8% din suprafaţa terestră a ţării. Din cele 27 de parcuri naţionale şi naturale, 22 sunt administrate de Romsilva, pe bază de contracte de administrare cu Ministerul Mediului.

4,9 milioane de euro, prin POS Mediu

„Pentru o mai bună administrare a ariilor naturale protejate, administraţiile ariilor naturale protejate au la dispoziţie utilizarea fondurilor europene prin Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii – din Programul Operaţional Sectorial de Mediu“, ne-a spus Doru Laurian Bădulescu, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Domnia sa a menţionat că, până în prezent, pe Axa prioritară 4 au fost acceptate 11 proiecte ale parcurilor naturale şi naţionale, în valoare totală de 4,9 milioane de euro, iar ministerul încurajează administraţiile parcurilor să depună cât mai multe proiecte în vederea atragerii cât mai multor fonduri europene.

Ministerul Mediului a primit anul acesta 200 milioane de lei, o sumă de şase ori mai mare decât totalul alocat în anii precedenţi, bani alocaţi de la buget pentru Programul Naţional de Îmbunătăţire a Calităţii Mediului, prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Programul vine în completarea actelor normative, prin care autorităţile locale sunt obligate să adopte politici de extindere a suprafeţelor verzi şi să elaboreze programe cu etapele de realizare.

Ultima pădure virgină în Europa

Parcul Naţional Retezat se întinde pe o suprafaţă de peste 35.000 de hectare şi, potrivit Ministerului Mediului, aici există ultima pădure din Europa în care omul nu a pus niciodată piciorul. În fiecare lună, zeci de grupuri de turişti ajung în zonă, însă cei mai mulţi optează să practice ski-ul pe pârtia special amenajată.

Parcul are peste 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri, iar între văile acestora se află 80 de lacuri şi tăuri glaciare. Cele mai cunoscute sunt Bucura, care este cel mai întins lac glaciar din ţară, cu o suprafaţă de nouă hectare, şi Zănoaga, cu cea mai mare adâncime din România, de 29 de metri.

În arealul Parcul Naţional Retezat trăiesc 185 de specii de păsări, 1.190 de specii de plante (o treime din totalul celor din România!), 90 dintre acestea fiind unice în ţară.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 632



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI