Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ziua verde a cartofului

„Utilizarea seminţelor de calitate, tratamentele făcute la timp şi asolamentele asigură obţinerea unor producţii superioare la cartof, chiar şi în condiţiile unei veri ploioase“, a declarat Claudian Sorin Chiru, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov. Declaraţia a fost făcută la deschiderea Simpozionului Naţional „Ziua verde a cartofului“, organizat de institutul braşovean, sub patronajul Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu Siseşti“, al cărei preşedinte, Gheorghe Sin, a fost de faţă. Parteneri oficiali au fost MADR-UMP şi Programul MAKIS

Mana, mai rea decât oricând

În mod cu totul original, evenimentul s-a desfăşurat numai în câmp. Temele urmărite au fost Noi abordări de cercetare la cartof (Cultura ecologică – monitorizarea resurselor) la INCDCSZ şi Ferme specializate în producerea cartofului pentru sămânţă la SC Solfarm SRL Sfântu Gheorghe (Covasna). În ambele locuri am văzut plante sănătoase, bine dezvoltate, ca şi cum nu ar fi fost un an cu mari probleme.

O boală policiclică, distructivă

„Anul acesta, condiţiile pentru mană, care este o boală policiclică, cu o mare putere distructivă, au fost foarte bune. Patogenul se dezvoltă cu mare repeziciune, astfel încât, la interval de numai 3-4 zile, apar fructificaţii noi ale ciupercii. În cazul în care nu s-au aplicat tratamente la intervale de 4-5 zile, atunci a existat posibilitatea ca mana să atace cultura“, a afirmat Manuela Hermeziu, de la INCDCSZ. Cercetătoarea a menţionat că în zona Braşov-Covasna mana a apărut în jurul datei de 1 iulie. Până la mijlocul lunii, era deja dezastru la Făgăraş şi Dâmboviţa. Domnia sa a recomandat, pentru acest an, folosirea de produse sistemice şi de contact, dar fără a le amesteca. Ca excepţie, poate fi combinat Cimoxanil cu Fluazinam (acesta putând fi dat în amestec şi cu alte produse!).

Elemente de agrotehnică, la Solfarm

Odată învăţată „lecţia“ despre mană, participanţii la simpozion s-au deplasat la Sfântu Gheorghe, unde dr. ing. Ioan Bartha, administratorul Solfarm, cel mai important cultivator de cartof din zonă, i-a primit cu braţele deschise.
„În 2008-2009 am cultivat grâu. Apoi terenul a fost scarificat la 40 cm şi s-au împrăştiat gunoi de grajd, 20 t/ha, şi sare potasică, 150 kg/ha substanţă activă. În primăvara lui 2010 s-a aplicat NPK 16-16-16, în doză de 700 kg/ha substanţă comercială. Am mai dat şi nitrocalcar, 94 kg/ha azot substanţă activă. Erbicidarea a fost făcută în perioada 15-16 mai, cu Lexone“, a declarat Bartha.

În continuare a pus un accent deosebit pe cele şase tratamente principale, făcute până la jumătatea lunii iulie (!), pentru combaterea manei. S-au folosit substanţe precum RIDOMIL GOLD MZ 68 WG, SHIRLAN 500 SC, ACROBAT MZ 90/600 WP, ECUATION PRO, REVUS 250 SC, FANION WG sau RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP. Unul dintre punctele interesante discutate a fost rotaţia culturilor, care este obligatorie. Mai nou, se recomandă, după cartof, pe lângă grâu, cultura de rapiţă. Conform celor spuse, există hibrizi timpurii de rapiţă – cum ar fi Hydromel – rezistenţi la temperaturile scăzute ale iernii şi care nu se scutură în condiţii de umiditate excesivă.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 772֩ Comentarii

 
֠ 1.     SALISTEAN DOMNICA -- (3-August-2010 )
Pacat ca nu am fost invitati si inginerii din teritoriu de la nivelul judetelor cultivatoare de cartof. Aduceam si fermieri .casa vada cu ochii lor o statiune de cercetare si rezultatele lor.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI