Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ziua silvicultorului

Instituită ca o tradiţie încă din anul 1991, Ziua silvicultorului a fost recent sărbătorită în Poiana Braşov şi a reuşit să reunească silvicultori din aproape toate colţurile ţării.

Dincolo de caracterul festiv al evenimentului, această întrunire a fost un prilej bun pentru a face o analiză a sectorului silvic şi pentru a dezbate teme de actualitate din acest domeniu.

Lista problemelor cu care se confruntă silvicultorii români este lungă, însă printre cele mai importante aspecte care au fost dezbătute s-au numărat oprirea defrişărilor, pedepsirea hoţilor de lemne, precum şi atragerea fondurilor europene.

În prezent, suprafaţa totală a fondului forestier naţional acoperă 6,4 milioane ha, din care proprietatea publică a statului administrată de Romsilva este de 3,34 milioane ha. Terenurile acoperite cu pădure se întind pe 6,2 milioane ha, dintre care proprietatea publică a statului este de 3,22 milioane ha. Directorul general al Regiei Naţionale, Valerian Solovăstru, a luat de asemenea cuvântul şi a declarat că volumul de masă lemnoasă exploatat anual este de circa 16-17 milioane m³. Aproape 10 milioane m³ sunt recoltate din pădurile Romsilva, iar restul de proprietarii privaţi.

O altă problemă invocată a fost cea a pădurilor retrocedate, este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 530.000 hectare, care în momentul de faţă nu este administrată şi păzită şi pentru care proprietarii nu plătesc anual o sumă destinată acestui scop.

Şi problema atragerii fondurilor a fost adusă în discuţie, până în prezent fiind absorbit doar un procent de 10% din fondurile destinate acestui sector. Un alt subiect pe lista temelor abordate a fost cel al defrişărilor abuzive. Pentru a preveni aceste fenomene grave se lucrează la un proiect de lege care să transforme în infracţiune orice furt din pădure. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Mediului şi Pădurilor, Cristian Apostol, din pădurile ţările noastre se taie anual ilegal aproximativ 170.000 metri cubi de masă lemnoasă. Din acest total aproxi­mativ 65.000 mc reprezintă furturile.

(L.D.Z.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 644



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI