Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ziua Silvicultorului

„Pădurea poate să existe fără om, dar omul nu poate trăi fără pădure“

Aceasta este marea credinţă a pădurarilor, iar dacă ei o fac publică este numai şi numai pentru a sensibiliza comunitatea umană asupra pericolului la care este supusă această bogăţie incomensurabilă.

Marea familie a creatorilor şi apărătorilor codrilor a aniversat recent, la Sibiu, Ziua Silvicultorului.

Prilej de analiză

„Dincolo de sărbătorirea evenimentului în sine, Ziua Silvicultorului a reprezentat un prilej de analiză a problemelor cu care se confruntă pădurea românească şi slujitorii acesteia“ – a spus Florian Munteanu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, în deschiderea marii sărbători.

Domnia sa a menţionat că, din cauza managementului defectuos din ultimii ani, pe întreaga structură ierarhică a Romsilva regia a încheiat anul 2008, pentru prima dată în istoria celor 19 ani de existenţă, cu nerealizări semnificative, la cei mai importanţi indicatori.

La manifestări, alături de reprezentanţii Corpului Silvic din România şi foşti directori generali ai RNP, au fost invitaţi oaspeţi de seamă din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, membri ai organizaţiilor neguvernamentale de profil (sindicate, Societatea Progresul Silvic, APSR, ASFOR, instituţii de învăţământ silvic etc.). În premieră, a participat Dorel Fechete, preşedintele Asociaţiei Admi­nistratorilor de Păduri Private. Un alt politician de vază a fost deputatul Bogdan Niculescu-Duvăz. Nu a lipsit nici Gheorghe Gavrilescu, primul director general al Romsilva şi cel mai longeviv în această funcţie.

Moştenire pentru urmaşii noştri

Domnul Gică Duţă, subsecretar de stat la Departamentul Pădurilor din cadrul MAPDR, ţinut să sublinieze că „Ziua Silvicultorului este un prilej de a face apelul ca împreună să îndeplinim cu onoare o misiune foarte importantă, aceea de a gospodări şi valorifica optim şi durabil pădurile ţării, izvor de beneficii socio-economice şi culturale, dar şi valoroasa moştenire pentru urmaşii noştri“ – a transmis demnitarul.

El a readus în prim-plan priorităţile ministerului în sectorul silvic: creşterea suprafeţelor cu vegetaţie forestieră, prin continuarea împăduririi terenurilor degradate, inapte folosinţelor agricole, dezvoltarea programului de creare a perdelelor forestiere de protecţie, în zonele expuse secetei şi deşertificării, precum şi împiedicarea despăduririlor şi a tăierilor ilegale de arbori.

De fapt, tema împăduririi terenurilor degradate a fost prezentă în toate luările de cuvânt. În acest context, s-a pus accent şi pe identificarea tuturor resurselor de utilitate silvică.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 893



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI