Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Zăpada: cum o gospodărim?

Iernile bogate în precipitaţii, cu strat gros de zăpadă, depus uniform pe ogoare, este o binefacere pentru viitoarele recolte deoarece:

a) asigură o rezervă mare de apă în sol, foarte necesară creşterii şi dezvoltării plantelor. Un sol bine lucrat poate acumula, pe stratul 0-150 cm, 4.500 mc/ha apă. Capacitatea solului de a reţine apa creşte cu 20% atunci când primeşte îngrăşăminte organice;

b) pe baza rezervei de apă acumulate în sol în perioada de iarnă se stabilesc principalele verigi tehnologice ale culturilor privind densitatea, soiurile şi hibrizii folosiţi, dozele de îngrăşăminte cu azot aplicate etc. Astfel, doza de azot va creşte cu 3 kg/ha pentru fiecare 10 mm precipitaţii acumulate peste normala zonei şi se va reduce cu 5 kg/ha pentru fiecare 10 mm sub normala zonei;

c) stratul de zăpadă mai gros şi uniform asigură o bună protecţie a culturilor de toamnă şi împiedică eroziunea eoliană;

d) zăpada strânsă în jurul pomilor întârzie pornirea în vegetaţie şi evită astfel efectul distructiv al îngheţului şi brumelor târzii de primăvară.

Mijloace de reţinere

• Ridicarea cu pluguri speciale a valurilor de zăpadă, distanţate la 10-15 m. Ele constituie obstacole în calea vântului, care nu mai spulberă zăpada, ci o depune între valuri. Sunt trasate perpendicular pe direcţia vântului principal.
• Efectuarea de ziduri din calupuri de zăpadă, cu acelaşi sol şi la fel distanţate ca valurile de zăpadă.
• Ridicarea unor ziduri din baloţi de paie aşezaţi la 1 m distanţă unul faţă de celălalt şi la 12-15 m între ziduri.
• Montarea de parazăpezi asemenea celor de la drumuri, căile ferate etc.
• Pe terenurile în pantă se recomandă tăvălugirea zăpezii pe lăţimea de 4 m de-a lungul curbelor de nivel, distanţate la 20 m. Pe fâşiile tăvălugite zăpada se topeşte mai greu şi reţine apa, evitând eroziunea solului.
• Prin împrăştierea paielor (2-3 t/ha) topirea zăpezii are loc mai lent, întârzie cu 7-8 zile şi creşte cantitatea de apă acumulată în sol cu 36 mm.
• Mijlocul cel mai important îl constituie perdelele forestiere de protecţie, care în spaţiul protejat asigură strat uniform de zăpadă şi posibilitatea de a se acumula în plus 30-50 mm apă/ha.

Prof. dr. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 707



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI