Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Zăganul a reapărut în România

Mare a fost surpriza vânătorilor ieşiţi pe Fondul 14 Baloteşti (judeţul Mehedinţi), în zona Peşterii Topolniţa din Geoparcul „Platoul Mehedinţi“, când au văzut Vulturul Zăgan (Gypaetus barbatus).

„Aproape că nu le-a venit să creadă că pasările uriaşe pe care le-au văzut sunt o pereche de vulturi cu barbă, pentru că specia Gypaetus barbatus este dispărută de pe teritoriul României încă din jurul anului 1930. Până acum Zăganul, cum i se spune în popor, a mai fost văzut în trecere pe la noi, cam o dată la zece ani.

Astăzi este vorba de o pereche care cuibăreşte aici. În urmă cu vreo 2-3 ani, în comuna Cireşu, un ţăran a găsit un Zăgan mort, electrocutat în liniile de înaltă tensiune“ – a declarat Cornel Popa, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mehedinţi, pentru Lumea satului.

Zăganul este o pasăre mare, cu anvergura aripilor de până la 2,8 metri. Are penajul de culoare portocaliu-închis şi alb-murdar. Sub cioc are câteva pene negre, care seamănă cu o barbă, de unde i se trage şi numele. Poate trăi până la 50 de ani. Femela face doar două ouă pe care le cloceşte timp de 55 de zile, dar întotdeauna supravieţuieşte numai un singur pui.

Zboară la altitudinea de 4.000 de metri, pe un teritoriu cuprins între 200 şi 400 de kilometri pătraţi, dar se întoarce de fiecare dată în locul în care a fost crescut. Se hrăneşte cu leşuri, dar şi cu oase pe care le aruncă din înaltul cerului pe stânci, pentru ca să le spargă şi apoi să le înghită. Mai trăieşte liber în Munţii Alpi, Caucaz, Pirinei, în Pamir, Altai, Tibet, Insula Creta şi Himalaya. Specia se află pe lista roşie a Uniunii Europene, fiind ocrotită de lege.

Zăgan şi la Cheia?

Reapariţia vulturului pe meleagurile noastre l-a bucurat pe dr. Nicolae Croitoru, preşedintele Complexului Turistic Nicoltana din Staţiunea Cheia (Prahova), care întenţionează să readucă Zăganul în zonă.

„Nu contează cât mă va costa. Vreau neapărat să văd Zăganul zburând deasupra Munţilor Ciucaş“, ne-a spus Croitoru.

Domnia sa este şi proprietarul apelor minerale Keia, a căror obârşie se află la Izvorul Zăganului, iar acest vultur a fost ales drept simbol al firmei sale.

Alte specii rare în Mehedinţi

Cornel Popa a afirmat că, în Mehedinţi, au fost văzute şi alte specii rare de păsări. De exemplu, la Porţile de Fier 2, vânătorilor le-au ieşit în cale două familii de cocori, iar la Mraconia, o familie de berze negre. În comuna Oprişor, în ograda unui localnic, trăia liberă, domesticită, o barză albă, cu inel de Zagreb (Croaţia). Pasărea a ajuns la Grădina Zoologică din Craiova, unde, de asemenea, umblă liberă de colo-colo şi nu vrea să mai zboare cu suratele ei.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 2510



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI