Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Vremea în intervalul 16-30 aprilie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între 5...11°C, mai scăzute cu 1...3°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Maximele din aer vor fi cuprinse între 7...19°C pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în intervalele cele mai calde vor putea depăşi 25°C. Temperaturile minime ale aerului vor oscila între 0...8°C în aproape toate regiunile agricole, iar în nopţile cele mai reci pot coborî sub -5°C în depresiunile din nordul şi centrul ţării.

La adâncimea de 5 cm, regimul termic mediu diurn al solului va oscila între 9...15°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile însămânţărilor de primăvară (sfecla de zahăr, floarea-soarelui, cartof, porumb etc.).

Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă în majoritatea zonelor agricole, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor fi în general normale şi uşor excedentare pe suprafeţe agricole din centrul, vestul şi estul ţării.

Starea solului

Rezerva de umiditate în sol pe adâncimea 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în sudul, sud-estul şi local în sud-vestul ţării se vor înregistra deficite moderate de umiditate. Conţinutul de apă în stratul arabil al solului (0-20 cm) va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor agricole, cu excepţia unor suprafeţe extinse din Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei, unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică moderată şi chiar puternică.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, regimul hidrotermic din aer şi sol va determina o evoluţie normală a proceselor vegetative la cerealierele de toamnă în majoritatea regiunilor agricole şi mai intensă în zonele de câmpie sudice şi estice. În depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura uşor mai lent.

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea de îngrăşăminte minerale complexe la cerealierele de toamnă;
• Lucrări de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie,
dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
dr. Elena MATEESCU, Maria COSCONEA, Dumitru ANGHEL, Daniel ALEXANDRU,
dr. Liana CAZACIOC, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 890֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI