Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Vocea fermierului

Reprezentanţi a trei societăţi agricole din judeţul Brăila au punctat pentru revista Lumea Satului cele mai ingrate probleme întâlnite în procesul de gestionare a propriilor afaceri, precum şi disfuncţionalităţile curente ale sistemului.

Jocul de-a SAPARDUL

Ing. Gheorghe Bogdan, manager la SC Danova Leg SRL Brăila, reclamă modul de punctare a proiectelor SAPARD, considerându-l arbitrar.

„În privinţa fondurilor europene, sunt descurajat. Nu voi mai accesa niciun proiect. Mă chinuiesc să achiziţionez prin fonduri proprii şi nu mă mai umilesc peste tot. Te umileşti la finanţe publice, la mediu ş.a.m.d. Peste tot stai la uşi. Anul trecut am depus un al doilea proiect, de 150.000 de euro, pe achiziţie de utilaje agricole şi care a fost declarat eligibil, dar n-au mai fost fonduri. Altfel spus, am fost admis, dar fără loc. Nu cred că a fost corectă notarea lui, ca punct de încadrare. Trebuia să se ia în calcul alte criterii. În cele din urmă, am fost nevoit să achiziţionez o combină de 115.000 euro prin leasing. Cu ce era să recoltez rapiţa şi grâul?“

O poziţie la fel de categorică în privinţa unora dintre politicile agricole ale guvernului a avut şi fiul managerului, Daniel Bogdan, la rândul său specialist în domeniu. „Depinzi de jongleriile statului şi ale mafiei pieţei de cereale, care fixează preţul şi te trage în jos. Statul jonglează prin moneda naţională şi prin cursul monedei euro.“

Povara dublei impuneri

Ing. Violeta Radu, SC Prod Fruits Trade SRL Brăila, apreciază că dubla impozitare a terenurilor face ca efortul financiar al societăţilor aflate într-o astfel de ipostază să crească exponenţial.

„Suntem obligaţi să plătim Consiliului Local Cazasu chirie pentru terenul de sub plantaţiile pomicole, la care se adaugă şi impozitul pe teren prevăzut de codul fiscal. În total, suma anuală aferentă acestor taxe însumează un miliard de lei vechi. Referitor la această dublă impozitare a terenurilor, eu, nefiind totuşi proprietar decât al plantaţiilor pomicole, consider că nu ar trebui să plătesc şi impozit pe teren, din moment ce achit o chirie pentru acesta. De asemenea, ne mai confruntăm cu probleme legate de lipsa subvenţiei la motorină pentru pomicultură şi de îngheţul târziu de primăvară.“

Irigaţiile, o himeră

Ec. Elena Tănase, director economic SC Confeli Impex SRL subliniază importanţa reabilitării sistemelor de irigaţii, condiţie sine qua non a creşterii producţiilor agricole. „Sistemul de irigaţii este complet distrus. Fiica noastră Anca, studentă la ASE şi care este de altfel şi administratorul firmei, a mers pe câmp şi şi-a notat cu conştiinciozitate în agendă: «Tată, o să ne trebuiască un sistem de irigaţii!».

Chiar şi aşa am înregistrat producţii mari la toate culturile. Suntem singura societate din Brăila care plătim pentru arendă 1.000 kg de grâu la hectar. Întâi ne achităm datoria faţă de oameni. Agricultura are părţi negative, dar şi pozitive. Suntem însă optimişti, mai ales că am accesat un proiect de 300.000 de euro pe FEADR pentru achiziţie de utilaje. Neîndoielnic, reabilitarea sistemului de irigaţii ar fi un mare câştig pentru noi.“

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1171



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI