Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Atenţie la comisioanele consultanţilor!

• Viitorii beneficiari ai FEADR trebuie să fie atenţi la costurile alcătuirii documentaţiei

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit recomandă potenţialilor beneficiari să aleagă cu grijă firmele private de consultanţă şi să încerce să obţină cât mai multe oferte alternative care să determine un cost corect al serviciilor prestate.

Plafoanele maxime eligibile pentru aceste tipuri de cheltuieli vor fi prevăzute în ghidurile solicitantului pentru fiecare măsură în parte. Dan Gherghelaş, directorul general-adjunct al APDRP, afirmă că agenţia va monitoriza cu atenţie pentru fiecare proiect nivelul de cheltuieli aferente alcătuirii documentaţiei necesare obţinerii finanţării nerambusabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Costurile generale ale proiectului, care pot intra în serviciile oferite de firmele de consultanţă, pot reprezenta: taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, studii de fezabilitate, taxe de certificare pentru pregătirea implementării proiectului. Din experienţa programului SAPARD, a rezultat că multe firme de consultanţă solicită nivelul maxim de comision chiar peste acest nivel, urmând să subcontracteze anumite servicii unor terţi.

De asemenea, domnul Gherghelaş a mai precizat că „APDRP nu are în vedere elaborarea unui sistem de acreditare a firmelor de consultanţă pentru investiţii şi nici nu va recomanda anumiţi furnizori de servicii.“ Totuşi, pentru a veni în ajutorul potenţialilor beneficiari, APDRP a alcătuit o listă orientativă cu toate firmele de consultanţă care au întocmit cel puţin un proiect SAPARD.

Începând cu luna octombrie, Agenţia va pune la dispoziţia potenţialilor beneficiari ghidurile de finanţare finale şi va începe primirea de proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121), procesarea produselor agricole şi silvice (Măsura 123), precum şi pentru modernizarea satelor (Măsura 322).

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 641֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI