Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Se prefigurează o creştere explozivă a comerţului cu porumb

Analiştii prefigurează pentru viitor o creştere explozivă a suprafeţei cultivate cu porumb. Prognoza lor are la bază rolul pe care îl va avea această plantă în producerea bioetanolului în toate ţările dezvoltate ale lumii. De fapt, în America de Nord suprafaţa cultivată cu porumb a crescut într-un singur an cu 5 milioane de hectare şi este de aşteptat ca în următorii ani şi Europa să se alinieze la această nouă tendinţă.

Europa reacţionează diferit

Suprafeţele de porumb boabe şi porumb siloz în 2007, la nivelul Uniunii Europene, înregistrează diferenţe în ciuda unei stabilităţi aparente. Suprafaţa totală cultivată cu porumb în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Elveţia este de aproape 13,5 milioane de hectare şi a crescut cu 1,2%, cu diferite grade de dezvoltare pentru porumbul boabe şi porumbul siloz şi pentru diferite regiuni de cultivare a porumbului.

Porumbul boabe a scăzut din nou în Europa de Vest cu 4%.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe s-a diminuat în Franţa, dar scăderea a fost mai puţin semnificativă.

În Europa de Est sunt perspective substanţiale de dezvoltare, iar în România încep să devină realitate, suprafeţele cultivate cu porumb crescând cu 250.000 hectare în 2007, apoi suprafaţa cu porumb boabe ar trebui să rămână stabilă la 2,6 milioane de hectare.
Suprafaţa cultivată cu porumb siloz a crescut în Europa de Vest, în special în Germania, şi de asemenea în Austria, Belgia şi Franţa.

În Europa de Est nu au fost schimbări ale suprafeţelor, astfel că suprafaţa cultivată cu porumb siloz în Uniunea Europeană va fi de aproximativ 4,8 milioane de hectare.

Tabelul îl găsiţi în revistă

Porumbul modificat genetic, o certitudine

Porumbul modificat genetic şi sămânţa de porumb destinată însămânţărilor cunoaşte o creştere substanţială în Uniunea Europeană.

Producţia Bt MON810 (singura varietate de porumb modificat genetic aprobată a se cultiva în Uniunea Europeană) a înregistrat o creştere semnificativă în special în Franţa, unde acoperă 25.000 ha, în 2007, în comparaţie cu numai 5.000 ha cultivate în 2005.

Spania este liderul Uniunii Europene în cultivarea de porumb modificat genetic, cu 55.000 ha, dar alte ţări ca Germania şi Republica Cehă pot cultiva fiecare mai mult de 2.000 ha de porumb modificat genetic în 2007.

Pentru a aproviziona această piaţă, sectorul franţuzesc al seminţelor produce porumb modificat genetic, pregătindu-se exemplar în acest sens.

În aşteptarea reglementării care stabileşte pragul pentru prezenţa accidentală a seminţelor modificate genetic în seminţele convenţionale, sectorul seminţelor de porumb din Franţa a continuat să implementeze specificaţii chiar şi mai stricte, menite să scadă nivelul prezenţei accidentale, făcând acest lucru pentru al optulea an consecutiv.

Fapt este că Uniunea Europeană a decis să crească producţia convenţională de seminţe de porumb. Comparativ cu situaţia din 2006, o suprafaţă suplimentară de 9.000 ha de loturi de hibridare a fost însămânţată în Europa de Vest.

Franţa s-a reîntors la nivelul anului 2005, cu 47.000 ha de loturi semincere care vor acoperi cererea din Europa de Vest. Chiar şi Ungaria, cu 24.000 ha, poate vinde o parte de producţie României pentru pieţele din Europa de Est.

Tabelul îl găsiţi în revistă

Prognoza nu este una optimistă

În Franţa, la începutul lunii iunie, rămăseseră zeci sau mii de hectare care aşteptau să fie însămânţate în nord-vestul ţării datorită faptului că nu plouase mai bine de o lună.
Culturile semănate de la sfârşitul lunii martie sunt acum uniforme şi reprezintă un plus în comparaţie cu starea de producţie a unui an normal. În schimb, culturile semănate la sfârşitul lunii aprilie şi luna mai vor avea un impact asupra producţiei medii, în special în sud-vestul Franţei.

În Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Belgia şi Austria, după o toamnă şi iarnă blândă, plus precipitaţii abundente într-un aprilie foarte călduros, porumbul a fost semănat cu trei săptămâni înainte de perioada normală. Plantele au crescut mai mult decât de obicei şi se aşteaptă o producţie medie foarte bună.

În Germania, primăvara timpurie a fost foarte secetoasă şi a determinat apariţia a numeroase probleme, dar ploile din luna mai au fost bine-venite chiar şi pentru plantele semănate în condiţii de secetă.

În Polonia, cel mai devreme a fost semănat porumbul la începutul lunii aprilie, în sud-vest, şi a continuat până la mijlocul lunii mai în nord-estul ţării. La mijlocul lui mai, precipitaţiile reduse şi temperaturile ridicate din vară au determinat instalarea graduală a secetei, care poate avea impact negativ asupra producţiei medii.

Cam acelaşi lucru se poate spune şi despre Republica Cehă.

În Ungaria, ploile au apărut în vest în prima săptămână a lunii mai, deci aici nu au apărut probleme la cultura porumbului. Ploile au fost mai scăzute cantitativ în estul ţării, dar culturile par să se dezvolte normal. Nu se poate spune acelaşi lucru despre Slovenia, unde însămânţatul a fost terminat la începutul lunii mai, culturile semănate în aprilie sunt neuniforme ca urmare a precipitaţiilor scăzute: numai 200 mm de precipitaţii, iar prognozele meteo sunt departe de a fi unele optimiste.

În Sud, în Spania şi Portugalia, prognoza producţiei este una pesimistă.

Situaţia în Italia şi Grecia a fost şi mai dificilă. Iarna a fost foarte uscată, iar ploile din primăvară nu au fost suficiente ca să menţină nivelul normal de apă în sol. În nordul Italiei, se vorbeşte deja de restricţii pentru apa de băut, iar producţiile medii pentru porumbul boabe se aşteaptă să fie mai mici cu 10-20% decât cele normale.

Mutându-ne în Est, Bulgaria şi România au suferit de un deficit al apei încă din toamnă. Situaţia culturilor de porumb în vară se aşteaptă să se înrăutăţească deoarece în aceste ţări nu se utilizează irigaţiile.

În Croaţia, Serbia şi Ukraina situaţia poate deveni alarmantă. După ce au semănat mai devreme cu 2-3 săptămâni într-un sol foarte uscat, deficitul curent de apă este o cauză majoră de îngrijorare pentru fermierii care s-au confruntat deja cu perspective foarte proaste la recoltatul cerealelor de toamnă.

România, lider în Uniunea Europeană

Din punctul de vedere al suprafeţei cultivate suntem lider absolut al UE. Ca producţie, pare că ne vom situa pe ultimul loc în rândul marilor cultivatori ai Uniunii Europene.

Ţara

Suprafaţa cultivată
în 2007, mii ha

Producţiaprognozată
mil. tone

România

2,40

4,50

Franţa

1,45

12,90

Ungaria

1,20

4,80

Italia

1,02

9,0

Polonia

0,32

1,60

Dr. Iuliana Ionel, Institutul de Economie Agrară, Academia Română
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 1489



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI