Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ergonomia în ferma cu vaci (III)
Cauzele şi simptomele oboselii

Fermierului, proprietarului unei ferme cu vaci, pentru a avea o activitate normală şi fără stres i se recomandă obţinerea unor autorizaţii pentru înfiinţare şi o anumită dotare tehnico-materială pentru fiecare sector agrozootehnic al unităţii sale.

Condiţiile necesare funcţionării unei ferme cu vaci:

• Resurse umane corespunzătoare: vârstă, vigurozitatate, calificare, pasiune.
• Fond funciar - suprafaţa agricolă, în funcţie de capacitatea fermei şi categoriile de animale.
• Adăposturile şi construcţiile anexe zootehnice după proiecte autorizate, finanţarea făcându-se în cadrul programelor de creditare nerambursabilă.
• Maşini şi instalaţii agrozootehnice performante, pentru a uşura eforturile fizice şi a mări productivitatea în fermă.
• Integrarea pe verticală în sistem asociativ, pentru procesarea producţiei de lapte şi carne.
• Autorizaţii de funcţionare sanitar-veterinare, de mediu, Sanepid, pompieri, protecţia muncii, sistematizare, proiecte autorizate.
• Relaţii de respect reciproc cu autorităţile locale: primărie, poliţie, şcoli, cetăţeni.
• Asigurarea permanentă a securităţii fermei de bovine: flagelul hoţiei, fulguraţie, intemperii nedorite, infecţii şi parazitoze, erori tehnice.
• Prognoza făcută pe baza studiilor de fezabilitate, plan de afaceri, studiu de caz, analiza pieţei, în orice moment, în baza unui program de calcul, citat în articolele anterioare.
• Controlul de sănătate periodic al lucrătorilor din fermă şi controlul acţiunilor sanitare-veterinare la zi.

Oboseala poate avea mai multe cauze:

• intensitatea şi durata muncii fizice şi intelectuale se dinamizează prin mecanizare şi automatizare;
• factori de mediu – temperatură, umiditate, zgomot, lumină – se reglează prin automatizare;
• factorii psihici– responsabilitate, griji, conflicte – se dinamizează prin respectarea celor 10 puncte de mai sus;
• monotonia se combate prin ambianţa de lucru constructivă şi amicală;
• condiţii alimentare corespunzătoare cu eforturile puse;
• bolile infecţioase şi parazitare se combat prin controale lunare la medicii de specialitate.

Simptomele oboselii:

• scăderea atenţiei prin nerespectarea celor de mai sus;
• încetinirea şi inhibarea percepţiei;
• inhibarea capacităţii de gândire;
• scăderea randamentului activităţii fizice şi intelectuale;
• slăbirea rezistenţei generale a organismului faţă de boli.

Manifestarea acestor simptome duce la instabilitate profesională, izolare şi, în final, la depresie, nelinişte şi pierderea iniţiativei tehnologice în fermă.

Măsurarea oboselii musculare se stabileşte cu ergograful şi dinamometrul, ca metode directe.
Stimularea legislativă şi păstrarea tradiţiilor sunt factori ce pot determina diminuarea oboselii.
Am scris cele de mai sus pentru a scoate în evidenţă sensul social-economic al respectului faţă de fermier şi familia sa şi pentru ca orice om de decizie din ţara asta să-şi încline gândirea şi înţelepciunea ca această funcţie socială să fie permanentizată şi multiplicată de la 2 vaci la 50-100-550 de vaci pe fermă.

Ing. Toma BĂNICĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 1005



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI