Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ergonomia în ferma cu vaci (II)

Respectarea normelor tehnologice

Omul care se ocupă de creşterea vacilor cu lapte şi a tineretului bovin aferent trebuie să fie calificat în domeniu şi specializat pentru a realiza un ansamblu de activităţi legate de producţie, creşterea animalelor, nutriţia, îngrijirea, întreţinerea, ameliorarea, producerea furajelor, folosirea instalaţiilor zootehnice şi a maşinilor agricole. De asemenea, sunt necesare manipularea corectă a instalaţiilor de muls, adăpare, furajare, evacuarea dejecţiilor. Alte activităţi sunt cele sanitar-veterinare de care trebuie să se ţină cont în orice clipă.

Asigurarea necesarului biologic de apă potabilă şi consum mediu, pe categorii de animale, după vârstă şi aptitudini de producţie de lapte şi spor

Tabelele le găsiţi în revistă

Măsuri ergonomice comune

- Precizarea unui program zilnic de lucru (diferenţiat pe sezoane), care să aibă în vedere aplicarea corespunzătoare a tehnologiilor de creştere a animalelor, pauze corespunzătoare pentru odihnă şi luarea meselor de către lucrători, folosirea integrală a timpului de muncă, realizând un nivel productiv corespunzător.

- Amenajarea unor locuri speciale pentru odihnă şi servirea meselor.

- Efectuarea unui control medical periodic al tuturor lucrătorilor din fermă pentru a se depista bolile comune omului şi animalelor (TBC, leptospiroză, salmoneloză, bruceloză, parazitoze etc.).

- Folosirea în timpul serviciului a unor halate şi echipamente speciale.

- Asigurarea unui microclimat corespunzător (vezi materialul anterior).

- Amplasarea fermei trebuie să respecte distanţele de protecţie sanitar-veterinare recomandate de lege faţă de locuinţele oamenilor, de cantine şi birouri, pentru a preveni transmiterea bolilor infecţioase şi parazitare.

- Măsurile de protecţia muncii să fie corespunzătoare; necesitatea instruirii tuturor îngrijitorilor care lucrează cu instalaţiile agrozootehnice şi maşinile electrice.

- Interzicerea accesului persoanelor străine şi a copiilor în adăposturile de animale sau în padocuri.

În ferma cu vaci sunt utilizate diverse mijloace de muncă care necesită manipularea lor în anumite momente ale zilei cu diferite eforturi fizice şi intelectuale.

În funcţie de categoria muncii, degajarea calorică este determinată de intensitatea efortului fizic, astfel:

Tabelul îl găsiţi în revistă

Toma BĂNICĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 655



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI