Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10

Veterinarul – pilonul siguranţei alimentare

Omul de nota… 10 pe care îl propunem la rubrica de faţă este doctorul în medicină veterinară şi actualul director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, DORIN VALTER ENACHE. El aparţine acelei caste a veterinarilor din România care iese la rampă doar în momentele în care viaţa animalelor este ameninţată de epidemii înfricoşătoare.

În rest, munca lor se desfăşoară în discreţie totală şi într-un sistem de organizare ce exclude orice rebut profesional. Doctorul Enache – ca să folosim un mod de adresare specific breslei – profesează de vreo 25 de ani şi se mândreşte cu faptul că a reuşit să răzbească, ori de câte ori a fost pus în situaţia de a-şi dovedi competenţa profesională. Cea mai mare izbândă a sa ţine de gestionarea unei epidemii, pe care atât el cât şi colegii săi o cunoşteau doar din manualele de medicină veterinară.

După cum se ştie, în 2006, un număr de 29 localităţi din judeţul Braşov au fost bântuite de o gripă aviară care a dus la eutanasierea a 900.000 de păsări. La originea epidemiei s-au aflat cauze obiective, dar şi subiective, ca urmare poate şi a comportamentului preventiv şi curativ discutabil al colegilor săi veterinari.

Domnul Enache rememorează cu tristeţe acest moment nefericit, dar pe faţa sa se poate citi şi sentimentul omului a cărui faptă şi mod de acţiune s-a dovedit a fi, în final, o reuşită profesională. Nimeni în această zonă geografică a Europei nu avea să se confrunte cu o molimă de asemenea dimensiune.

Echipa de comandă a medicilor veterinari din judeţul Braşov garantează că fenomenul nu se va repeta, cel puţin în fermele comerciale, unde s-au adoptat măsuri preventive de excepţie. Este un fel de-a spune excepţie, pentru că nu s-a făcut altceva decât să se asigure aplicarea strictă a măsurilor sanitare-veterinare obligatorii în acest sector.

Este vorba, în primul rând, de exercitarea actului sanitar-veterina, în conformitate cu statutul profesional al medicului veterinar şi al normelor europene în materie de siguranţă alimentară. Cadrul organizatoric, dar mai ales profesionalismul celor care formează corpul medicilor veterinari dau garanţia că, foarte curând, zootehnia judeţului Braşov va ieşi de sub spectrul steguleţelor roşii ce planează încă asupra potenţialelor surse epidemice. Salba de lacuri de la Dumbrăviţa, ce reprezintă loc de popas pentru păsările migratoare, rămâne în continuare o sursă epizootică periculoasă şi spre această microzonă se vor orienta principalele măsuri de carantină.

Înlăturarea restricţiilor europene în ceea ce priveşte aplicarea medicaţiei antipestă este de natură să uşureze mult munca medicilor veterinari, care îşi pot continua de acum activitatea depusă de-a lungul anilor pentru eradicarea acestei boli.

Starea de sănătate a bovinelor şi ovinelor crescute în judeţul Braşov este în afara oricărui pericol de contaminare, iar în instaurarea acestei normalităţi un merit deosebit au toţi cei care răspund de sănătatea animalelor.

Semnalele bune vin şi din domeniul investiţiilor. Judeţul Braşov dispune acum de unul dintre cele mai moderne laboratoare sanitare-veterinare şi control al alimentelor. Un important obiectiv investiţional îl constituie finalizarea Centrului zonal de instruire, care va oferi specialiştilor perfecţionarea continuă a cunoştinţelor profesionale, în conformitate cu actualele standarde europene.

Fire optimistă, dar mai ales raţională, domnul Enache evaluează cu exigenţă reuşitele şi neîmplinirile sale şi ale colegilor săi în exercitarea actului sanitar-veterinar. El are credinţa că se află în fruntea celui mai bun corp de specialişti, în cadrul căruia experienţa celor vârstnici se îmbină admirabil cu elanul şi străduinţa profesională a celor tineri.

Date de referinţă

• Dorin Valter Enache este absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară, Bucureşti. În anul 2001 devine specialist în Oncologie Veterinară. În anul 2007 obţine titlul de doctor în ştiinţe medicale, domeniul veterinar – oncologie comparată.

• Activitatea practică de medic veterinar o începe la complexul de porci Feldioara, unde, începând din 1982 şi până în 1999, parcurge toate treptele profesionale, inclusiv pe cea de director general, timp de aproape 10 ani.

• Părăseşte Feldioara în anul 1999, când este cooptat în echipa de specialişti ai Direcţiei Sanitare Veterinare Braşov.

• Anul trecut, în plină criză veterinară, este avansat la conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, instituţie pe care o gestionează şi în prezent.

• Activitatea sa ştiinţifică începe în anul 2001, odată cu publicarea unor studii de specialitate ce prefigurează implementarea normelor ştiinţifice europene în materie de medicină veterinară.

• În 2003, este cooptat în Consiliul Directorial al Societăţii Române de Oncologie Comparată, iar în 2005 în Consiliul Directorial al Centrului pentru Înalte Studii împotriva Bioterorismului.
Împlinirile sale profesionale sunt dublate de o viaţă de familie exemplară, dominată de satisfacţiile ce vin din partea celor dragi, respectiv a soţiei şi a celor două fiice, care fiecare îşi urmează rostul lor în viaţă.

(I.B., I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 599֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI