Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Colinda, comoara de suflet a ciocilenilor

Cândva leagănul atâtor obiceiuri şi tradiţii specifice Bărăganului, zona Brăilei mai păstrează astăzi puţine astfel de nestemate. Printre comorile de spiritualitate plămădite în comunităţile rurale de aici şi conservate cu sfinţenie se numără şi colindele.

La Ciocile, spre exemplu, o localitate situată în sud-vestul judeţului, s-a înfiinţat, prin strădania învăţătorului Gheorghe Ciucă, un ansamblu de colindători. „De sărbători, oamenii satului se grupau şi colindau răzleţ pe la case de gospodari. Cântau colinde vechi, specifice satului nostru, pe care le învăţaseră de la părinţii şi bunicii lor.

Auzindu-i, m-a surprins frumuseţea, dar în mod special autenticitatea colindelor. Atunci mi-a venit ideea de a-i grupa pe lângă Căminul cultural şi de a înfiinţa o formaţie de colindători reprezentativă a comunei.

Oamenii au răspuns solicitării mele cu multă plăcere şi, în timp, după sute şi sute de ore de repetiţii am ajuns la omogenizarea grupului, iar valoarea acestei formaţii a fost confirmată atât în ţară, cât şi în străinătate, prin participarea la diferite festivaluri“, s-a confesat Gheorghe Ciucă.
 
La urat pe la case mari

De autenticitatea şi frumuseţea colindei ciocilene se bucură, la fiecare sfârşit de an, şi locuitorii din „capitala de judeţ“. Cei cincisprezece urători coordonaţi de Gheorghe Ciucă nu ocolesc niciuna dintre instituţiile mari ale oraşului, de la Primărie, la Prefectură până la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. „Aşa facem la fiecare sfârşit de an.

Munca noastră este apreciată, iar noi nu putem fi decât mulţumiţi că reprezentăm cu cinste Brăila“, spune învăţătorul.

Au fost şi ei la Alba-Iulia

Ca o recunoaştere a valorii sale, recent, acelaşi ansamblu de la Ciocile, reunit în corul bărbătesc „Grâuşor“, a participat la Alba-Iulia la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Cu acel prilej, membrii ansamblului condus de Gheorghe Ciucă au susţinut un recital de 15 minute din repertoriu nelipsind cântece specifice zilei Marii Uniri.

De la înfiinţarea sa, în anul 1995, ansamblul de la Ciocile a susţinut peste 200 de spectacole în România, Republica Moldova şi Franţa.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 591֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI