Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Remeş promite un viitor roz pentru agricultura românească

În prezenţa ministrului agriculturii s-a desfăşurat la Focşani, sâmbătă, 22 septembrie a.c., Conferinţa judeţeană de informare şi promovare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Au mai participat prefectul judeţului, Dragoş Mircea, deputatul Nini Săpunaru, reprezentanţi ai agriculturii locale (ing. Costică Neaţă, director DADR Vrancea, ing. Ion Roşu, director executiv al OJCA), precum şi reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
De remarcat caracterul deschis al întâlnirii, aceasta transformându-se în cele din urmă într-un veritabil maraton de audienţe acordate ad-hoc atât de ministrul Remeş, cât şi de autorităţile locale.

Recomandările făcute de dl Remeş s-au referit mai ales la tehnica obţinerii fondurilor. „Să nu faceţi economie la proiectare. Indiferent cât vă costă un bun proiectant, numai el vă poate garanta reuşita şi astfel vă veţi scoate cheltuiala.“ Dacă aceste fonduri vor ieşi neatinse, MADR va fi cogarantul împrumuturilor făcute de agricultori în vederea accesării unor proiecte.
Din discuţii a reieşit că BCR se mişcă mai greu, dar că există garanţia din partea conducerii că lucrurile vor intra în normal.

Directorul Costică Neaţă s-a făcut purtătorul de cuvânt al fermierilor locali, solicitând fonduri băneşti în vederea reabilitării sistemului de irigaţii Bilieşti-Suraia-Slobozia Ciorăşti pentru consolidarea malului drept al Siretului şi refacerea staţiilor de pompare. Pentru Vrancea, dar şi pentru întreaga Moldovă, şeful agriculturii vrâncene a mai propus înfiinţarea unui centru genetic la Adjud în vederea promovării raselor de bovine pentru carne.

În replică la argumentul „România nu primeşte subvenţii comparabile cu celelalte acordate vechilor state ale UE“, Remeş a argumentat că, măcar în privinţa zootehniei, prin subvenţiile acordate, ministerul aproape că acoperă costul integral al animalului şi, în loc să-l cumpere, i-l lasă în continuare proprietarului!?

Una dintre problemele ridicate s-a referit la două ordine ale MADR care „se bat cap în cap“: unul referitor la vinuri şi altul la băuturi spirtoase slab alcoolizate. Cel de-al doilea act normativ afectează grav cultivatorii de viţă-de-vie, care sunt în acelaşi timp şi producători de vin.

În cele din urmă, domnul Remeş, la rândul său un prosper fermier, garantează rentabilitatea agriculturii. N-avem decât să-l credem pe cuvânt. Cu fonduri europene integral consumate şi cu ajutorul necenzurat al Ministerului Finanţelor, viitorul agriculturii româneşti în UE se anunţă… roz.

Miron  ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 596



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI