Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Preţul laptelui, între deziderat şi realitate

Nemulţumiţi, probabil, de prestaţia asociaţiei şi patronatului care îi reprezintă, liderii Organizaţiei Sindicale a Crescătorilor de Taurine din sudul ţării s-au reunit, cu ceva vreme în urmă, spre a stabili o nouă strategie de luptă cu autorităţile şi procesatorii.

Participanţilor la dezbaterea pe tema laptelui le-au trebuit 18 ani ca să ajungă la concluzia că sunt atât de dezbinaţi încât, dacă nu se vor uni, interesele lor economice vor avea parte de aceeaşi desconsiderare care i-a adus în actuala situaţie de faliment.

În susţinerea acestei concluzii, reprezentanţii „sudiştilor“ au adus ca principal argument exemplul crescătorilor de taurine ardeleni şi moldoveni, care au reuşit să realizeze un mod de integrare a producţiei pe verticală ce îmbină, deopotrivă, interesele crescătorilor cu cele ale procesatorilor.

De exemplu, fermierii ardeleni din 10 judeţe au obţinut, în urma negocierilor cu Consorţiul Friesland, un preţ de aproape 1,2 lei pentru litrul de lapte STAS, pe care îl pretind şi reprezentanţii crescătorilor de taurine din Moldova în negocierile directe cu managerii companiei La Dorna.

Este de precizat însă că acest preţ s-a negociat în condiţiile în care cele două companii cu capital străin au dezvoltat, în zonele respective, un amplu program de modernizare a fermelor de tip familial.

Cu această ocazie, reprezentanţii sindicatului crescătorilor de taurine din sudul ţării au stabilit un preţ minim de livrare a laptelui de 1,3 lei pentru un litru de lapte STAS, cu condiţia ca Ministerul Agriculturii să acorde crescătorilor de taurine subvenţiile convenite în cursul lunii octombrie.

Şi dacă nu vor fi îndeplinite aceste pretenţii? Din cauza crizei laptelui de calitate, este foarte probabil ca doleanţele crescătorilor să fie acceptate, în condiţiile în care pe „piaţa neagră“ preţul laptelui „degenerat“ a atins în unele zone 2 lei/litru. Ce-i drept, sunt destule localităţi în care acest preţ nu depăşeşte 0,7-0,8 lei/litru, dar aici se înregistrează un recul inexplicabil al cererii pe piaţa organizată.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 718



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI