Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cuvântul de ordine, inovaţie

Salonul Internaţional de Maşini Agricole (SIMA), aşa s-a numit cea de-a doua manifestare desfăşurată la Paris în aceeaşi perioadă cu evenimentul la care ne-am referit în numărul trecut al revistei noastre (Salonul Internaţional de Agricultură-SIA).

Amplasată pe o suprafaţă de 22 de hectare, expoziţia, supranumită şi „Mondialul furnizorilor din agricultură“, a reunit 1.361 de participanţi din Franţa şi de peste hotare. Aceştia s-au întrecut în prezentarea noutăţilor în materie de echipamente, maşini şi utilaje agricole. Aproximativ 40% din expozanţi au prezentat noi produse, 29 dintre acestea fiind medaliate la categoria „Inovaţii 2007“, fapt ce ilustrează preocuparea şi îndemânarea fabricanţilor în a oferi echipamente cât mai moderne menite a întruni doleanţele celor mai mulţi.

Peste 50% din participanţi au provenit din principalele ţări agricole, cărora li s-au alăturat şi alte state precum Rusia, Turcia, Brazilia şi China. Chiar şi standul dedicat presei internaţionale de specialitate a surprins prin prezenţa unor ţări ca Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Maroc.

Într-un spaţiu intitulat „Agricultura şi energia“, SIMA a reflectat, ca şi Salonul Agricol, tendinţele actuale de pe piaţă privind principalele surse de energie regenerabilă. „Biomasa - sursă de energie a viitorului“, „Biocarburanţii“ sau „Îmbunătăţirea eficienţei energetice din fermă“ sunt doar câteva din titlurile acţiunilor cu privire la această temă.

În contextul actual, când Uniunea Europeană s-a extins, iar Politica Agricolă Comună a trecut printr-o reformă, salonul a venit cu soluţii menite să răspundă provocărilor de natură economică sau tehnică pe care le au de întâmpinat fermierii. Prin echipamentele din ce în ce mai moderne, bazate pe ultimele tehnologii, încorporând totodată cerinţele legate de confort, siguranţă şi protecţia mediului, SIMA a prevestit o creştere a productivităţii, dând posibilitatea celor interesaţi de a lua seama la tot ceea ce înseamnă performanţă.

Agricultorii au fost impulsionaţi să-şi optimizeze activităţile şi să facă astfel posibilă crearea agriculturii de mâine.

Franţa este al doilea mare importator de tractoare şi maşini agricole. Salonul desfăşurat aici atrage anual cel mai mare număr de vizitatori dintre toate expoziţiile din sector!

• 197.000 de vizitatori din peste 108 ţări;
• 1.361 de expozanţi;
• 40 de ţări participante.

Produse prezente la SIMA, care au câştigat premii la categoria „ Inovaţii 2007“ .

Medalii de aur:

Claas – sistemul de legătură pentru presele cu debit mare.
John Deere – tractor automatizat pentru gestiunea conducerii şi a comenzilor.
Sulky Burel – dispozitiv  de optimizare a aportului de îngrăşăminte granulare prin gestiune  spaţială.

Medalii de argint:

AMBS La Littorale – remorcă agricolă cu şasiu portabil.
Cemagref – banca de probe pentru evaluarea performanţelor distribuitorilor de îngrăşăminte.
Dussau Distribution – cap de distribuţie automatică a paielor.
John Deere – combină cu senzor infraroşu de determinare a umidităţii furajelor. Kverneland – plugul portabil „3 în 1“.
La Buvette – pompă solară rezistentă la îngheţ, pentru păşuni.
SMA – cositoare semiportabilă cu cuţit tăietor articulat.

Alte prezenţe:

Massey Ferguson
Valtra – Agrisem International
Maschio – Gaspardo
New Holland
Deutz Fahr

Vă prezentăm câteva dintre lucrurile interesante pe care le-am descoperit în cadrul celor două saloane de la Paris:

Planta care se hrăneşte cu aer

Tillandsia recurvata este o plantă deosebită care nu are nevoie de substrat pentru a se dezvolta, ci doar de un suport suspendat într-un loc puternic luminat unde umiditatea atmosferică este ridicată, deoarece ea îşi extrage apa şi mineralele necesare din aer. Bulgărele de muşchi, cum se mai numeşte, este originară din pădurile Ecuadorului, unde creşte pe vârfurile copacilor şi arbuştilor. După înflorire, la baza plantei apar pui mici prin care aceasta se poate înmulţi cu uşurinţă.

Tractor ecologic

Toate tractoarele comercializate sub marca Deutz-Fahr şi echipate cu motoare Deutz sunt acum capabile să funcţioneze 100% cu biodiesel. Soluţia constă în sistemul de injecţie al motorului care utilizează injectoare alimentate de pompe individuale, oferind astfel eficienţă şi fiabilitate tractorului care are afişat: „Eu merg doar cu biodiesel!“

Tablouri bune de... mâncat

O campanie interesantă de îndreptare a oamenilor către un trai mai sănătos pornind chiar de la alimentaţie s-a realizat prin crearea unor tablouri din diverse fructe şi legume, precum praz, conopidă, brocoli, morcov, mere, ardei. Extrem de frumos executate, operele au stârnit nu doar interesul, ci şi poftele vizitatorilor!

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2007

Vizualizari: 652֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI