Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Grăbiţi-vă să înregistraţi produsele tradiţionale!

Sistemului de înregistrare şi protecţie a denumirilor produselor agricole şi alimentare româneşti devine operabil de la 15 noiembrie, anunţă Tudorel Baltă, consilier superior în cadrul Direcţiei de Industrie Alimentară din Ministerul Agriculturii.

Potrivit spuselor sale, prin implementarea acestui sistem se urmăreşte promovarea şi susţinerea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale româneşti. „Dorim să-i asigurăm pe producători că pot solicita protecţia denumirilor pe care le realizează, pentru a fi cunoscute atât pe piaţa naţională, cât şi pe cea comunitară“, a precizat Tudorel Baltă.

Pentru dobândirea protecţiei unei denumiri, fabricanţii români de produse agricole sau alimentare tradiţionale trebuie să facă distincţia între „denumirea de origine“ (DOP) şi „indicaţia geografică“ (IGP). Ei trebuie să mai ştie că, prin accesarea acestui sistem, vor obţine protecţia denumirilor, şi nu a produsului în sine.

Prin protecţia denumirii produselor se urmăreşte: înlăturarea oricărei utilizări comerciale a unei denumiri înregistrate, care ar permite exploatarea reputaţiei acesteia, dar şi evitarea unor indicaţii false sau înşelătoare privind provenienţa, originea, natura sau calităţile esenţiale ale produsului.

Astfel, potrivit declaraţiilor oficialilor din MADR, sistemul de protecţie va asigura o concurenţă loială între producătorii produselor care poartă aceste denumiri şi va spori credibilitatea produselor în ochii consumatorilor.

De reţinut este faptul că fabricanţii români de produse agricole sau alimentare tradiţionale pot depune cererile de protecţie a denumirilor începând cu 15 noiembrie.

Documentaţia necesară va fi transmisă la MADR în scris şi în format electronic la adresa: dopigp@madr.ro. Abia după un an de la depunerea oficială a cererii ei vor avea posibilitatea să-şi vândă produsele atestate şi pe piaţa europeană.

(D.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 640֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI