Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Doleanţele crescătorilor de taurine

Printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Agriculturii, Asociaţia Crescătorilor de Taurine RUNC Moldoviţa, judeţul Suceava, sesizează cele mai importante instituţii ale statului asupra pericolului decimării efectivelor de bovine crescute în zonele colinare.

Demersul zootehniştilor nu se rezumă doar la un denunţ public, ci conţine şi propuneri concrete pentru depăşirea impasului actual. Ele se referă la:

Modificarea sistemului de subvenţionare

• Având în vedere că subvenţiile se vor acorda pe unitatea de suprafaţă de teren din fondurile Uniunii Europene, reprezentanţii asociaţiei solicită să se revină la sistemul de premiere pentru viţeii obţinuţi din însămânţări artificiale sau de la tauri autorizaţi.

Totodată, ei propun stimularea financiară a operatorilor de însămânţări, avându-se în vedere că în ultima perioadă rasele de taurine s-au degenerat.

• În Ordinul nr. 295/2007 se acordă sprijin financiar pe cap de animal numai la fermierii ce deţin 3 capete. Se propune ca pentru o perioadă tranzitorie de 1-2 ani să se acorde un sprijin financiar şi pentru cei care deţin 1-2 capete de vaci cu lapte, întrucât aceştia sunt preponderenţi în sectorul zootehnic. Acordarea acestor subvenţii ar facilita un trai cât de cât decent celor mai săraci, care duc o viaţă de subzistenţă.

Stimulente pentru structurile asociative

• Pentru zonele de munte se propune acordarea unor stimulente băneşti majorate fermierilor care se înscriu în structuri asociative, respectiv în asociaţii de crescători pe specii de animale.

Aceasta ar facilita creşterea legitimităţii structurilor respective, oferind astfel fermierilor posibilitatea reală să-şi apere drepturile în raport cu administraţiile, cu organismele agricole centrale şi în mod deosebit în relaţiile cu procesatorii de carne şi lapte.

Înlăturarea distorsiunilor de pe piaţă

• Să se faciliteze exportul de tineret taurin în viu pentru ţările UE, având în vedere că preţul mediu la tineret bovin de calitatea I, în greutate de cca 500 kg net a scăzut an de an, până la 30 de lei în primul trimestru al anului 2007.

Unele abatoare preferă să aducă carne în carcasă din afară, în timp ce fermierii din zonă nu au unde valorifica tineretul taurin. Preţul pe care producătorii îl încasează la vânzare nu acoperă în toate cazurile cheltuielile cu furajarea şi întreţinerea acestora.

Sprijinirea noilor întreprinzători

• Ministerul Agriculturii şi Agenţia Sanitar-Veterinară sunt chemate să emită cât mai urgent posibil norme tehnice de construcţii pentru realizarea unor abatoare mici, destinate sacrificărilor de necesitate. Aceasta va duce, în primul rând, la scăderea preţurilor cu amănuntul prin eliminarea cheltuielilor ocazionate de transportul preparatelor din carne de la abatoarele autorizate în localităţile rurale îndepărtate.

• Populaţia din zona de munte este nemulţumită de faptul că preţul la produsul de lapte de vacă livrat la procesator este foarte mic pe perioada de iarnă, cca 0,7 RON, iar vara între 0,5-0,6 RON. În prezent, preţurile sunt la paritate între un kilogram de lapte livrat şi un kilogram de tărâţe achiziţionat.

Grav este faptul că, în prezent, preţurile la livrarea cărnii de taurine şi lapte nu sunt negociate între fermier şi procesator. El este impus de procesator, în funcţie de perioada şi capacitatea lui de procesare. Atunci când fermierii cer un preţ mai bun sunt ameninţaţi că nu li se mai preia laptele, procesatorii din Harghita şi Covasna recurgând de acum la importul de lapte din Germania, Ungaria şi, mai nou, din Polonia.

Revizuirea actelor normative ambigue

• Prima pe calitate nu poate fi încasată întrucât nu au apărut încă normele de aplicare. Iniţiatorul nu a avut în vedere că un act normativ ambiguu şi dat cu mare întârziere nu produce efect retroactiv. Se impune astfel revizuirea acestuia la condiţiile specifice zonelor de şes, deal şi munte şi dotarea cu mici laboratoare mobile, această obligaţie având-o, în primul rând, procesatorii de lapte.

• Având în vedere că HG nr. 785/14 iulie 2005 şi-a încetat efectele în octombrie 2006, se propune elaborarea unei alte Hotărâri de Guvern pentru a se subvenţiona în continuare cu 60% procurarea de către fermieri a utilajelor strict necesare zonei montane.

Adresăm rugămintea Comisiilor permanente pentru agricultură şi industrie alimentară din Parlament, Guvernului şi tuturor structurilor de profil agricol şi veterinar să studieze aceste propuneri, iar cele ce se consideră a fi viabile să fie implementate în programe şi acte normative, care să conducă la dezvoltarea agriculturii din zonele de deal şi de munte.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2007

Vizualizari: 645



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI