Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

PRAHOVA - Un nou proiect-tip pentru ferme mixte

Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Prahova are în curs de elaborare proiectul - tip „Fermă mixtă – 50 ha culturi de câmp şi creşterea puilor de carne“.

Proiectul cuprinde două activităţi distincte, respectiv:

a) cultivarea suprafeţei de 50 ha teren arabil cu porumb, grâu, floarea-soarelui şi soia;
b) creşterea puilor de carne.

Specialiştii consultanţi din cadrul OJCA au ales acest tip de proiect deoarece există solicitări din partea producătorilor agricoli privind creşterea puilor de carne, iar practica a demonstrat că producţia obţinută într-o fermă vegetală este valorificată superior dacă este folosită într-o fermă zootehnică, deoarece în acest mod se reduc costurile de producţie şi se obţine un profit ridicat.

De asemenea, amenajarea unei ferme zootehnice într-o zonă preponderent agricolă reprezintă o soluţie pentru consumarea unei părţi din producţia vegetală. Prin sistem integrat (fermă vegetală plus fermă de creştere a puilor de carne), fluxul de producţie începe practic cu producerea furajelor, continuă cu popularea cu pui de o zi din hibrizi performanţi şi se termină cu puiul livrat la abator, după perioada de creştere.

Puiul de carne are o viteză de creştere mare, ceea ce reprezintă un avantaj evident, având în vedere că scăderea vârstei de livrare presupune muncă mai puţină, pierderi prin mortalitate mai mici, precum şi posibilitatea creşterii mai multor serii de pui pe an în aceleaşi spaţii.

Pentru orice producător agricol care deţine o fermă mixtă, realizarea beneficiului din creşterea puilor de carne este rezultatul unui proces tehnologic bine gândit, cu ajutorul căruia să se poată obţine cea mai mare greutate corporală, în cât mai scurt timp, cu cel mai scăzut consum şi cu cele mai mici pierderi.

În concluzie, prin acest proiect, OJCA Prahova îşi doreşte să contribuie eficient la dezvoltarea fermelor de tip comercial.

(Ing. Daniela DRUGEA)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 1833֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI