Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Distorsiuni pe piaţa agroalimentară

Studiile de piaţă pe care le supunem atenţiei aparţin grupului de specialişti din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care urmăresc în târgurile ţărăneşti nivelul preţurilor din pieţe, existente la un momente dat. Aceste studii nu au darul să se constituie într-o analiză economică cu privire la dimensiunea şi evoluţia pieţei agroalimentare, dar compararea datelor în timp permite desprinderea unor concluzii ce pot fi de mare utilitate pentru angrosişti, comercianţi, fermieri sau producătorii care deţin încă stocuri destinate valorificării.

Referindu-ne, bunăoară, la starea pieţei produselor vegetale, se poate desprinde o primă concluzie îmbucurătoare: existenţa unei oferte certe în toate cele 41 de judeţe. Comparând nivelul preţurilor de vânzare cu amănuntul, se pot face unele estimări şi în ceea ce priveşte raportul dintre cerere şi ofertă.

Teoretic, el se exprimă prin nivelul mai mic sau mai mare al preţului. În această analiză trebuie luate în considerare însă şi diferenţele zonale între puterea de cumpărare. Această ultimă precizare ar putea da răspunsul şi la întrebarea: cum este posibil ca grâul, de exemplu, să se vândă mai scump în judeţele mari producătoare de cereale decât în Harghita, Braşov, Mureş, Sibiu, Hunedoara, Alba sau Gorj?

Preţ mic, foarte mic are în aceste judeţe şi porumbul.

Dacă ar fi să facem un top al preţurilor la cereale, atunci putem spune că piaţa cea mai ieftină din România se află în Harghita, adică în judeţul cu cele mai vitrege condiţii naturale. Din acest punct de vedere, piaţa cartofului, fasolei sau merelor este mult mai raţională, în sensul că preţul exprimă corect raportul dintre cerere şi ofertă. În cazul acestor produse, preţul este dictat mai ales de nivelul ridicat al cererii şi puterii de cumpărare. Din acest punct de vedere, Capitala reprezintă debuşeul cel mai bun pentru producători.

Unele distorsiuni se manifestă şi pe piaţa angrosiştilor. O primă nedumerire o reprezintă lipsa ofertei pe piaţa unor judeţe cu o mare pondere în agricultură. Prezenţa sporadică a ofertei de porumb pe piaţa angrosiştilor, în condiţiile în care ţăranii acuzau toamna trecută existenţa unor stocuri nevandabile, este greu de explicat acum, când preţul este unul acceptabil. Situaţia este una asemănătoare şi în cazul florii-soarelui, cu precizarea că fabricile şi angrosiştii se încăpăţânează să menţină preţurile scăzute de la sfârşitul campaniei de recoltare.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 784֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI