Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile
Estimează o „recoltă“ bună de rable

Proprietarii persoane fizice sau moştenitorii unui autoturism mai vechi de 12 ani, încă în stare de funcţionare, care doresc să-l schimbe cu unul nou, vor fi ajutaţi şi în acest an de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile prin Programul de Înnoire a Parcului Auto. Aceştia pot primi suma de 3.000 RON în baza certificatului de distrugere a autovehiculului proprietate personală, cu condiţia achiziţionării unuia nou. Banii vor fi viraţi în contul de trezorerie al producătorului validat, iar suma va fi scăzută ulterior din preţul de achiziţie a autoturismului.

Din 16 aprilie a fost demarată operaţiunea de încheiere a contractelor de finanţare între Administrarea Fondului pentru Mediu (AFM) şi cei 56 de producători validaţi. Cetăţenii au început deja demararea procedurile pentru obţinerea notei de acceptare – valabilă 30 de zile calendaristice – de la producătorul pe care l-au ales. După ce obţine această notă de acceptare, cătăţeanul trebuie să predea autoturismul spre casare unui operator autorizat şi să obţină de la acesta certificatul de distrugere a maşinii. Urmează apoi radierea autoturismului predat şi achiziţionarea autoturismului nou de la producătorul validat şi de la care are nota de acceptare.

Programul se va desfăşura în limita sumei de 49.500.000 lei şi cuprinde 16.500 de beneficiari români, care au posibilitatea să-şi înlocuiască maşinile vechi cu unele noi. La conferinţa de presă pentru prezentarea stadiului actual al Programului de înnoire a Parcului Auto, ministrul Attila Korodi a declarat: „În primul rând, m-aş referi la faptul că programul debutează anul acesta mult mai devreme. Acest lucru avantajează cetăţenii, ţinând cont că o mare parte a beneficiarilor achiziţionează noile autoturisme prin intermediul creditelor bancare, aspect care presupune termene mai lungi.

Elementul de noutate este dat de eşalonarea mai raţională a campaniei de „recoltare“ a rablelor. Programul este prevăzut a se desfăşura în 3 etape, după cum urmează: prima etapă - până la 31 august 2007, etapa a doua - de la 1 septembrie până la 12 noiembrie 2007 şi etapa a treia, de la 13 noiembrie până la 12 decembrie 2007. Contractul pentru finanţare nerambursabilă în baza căruia se acordă suma probată unui producător eligibil este valabil pâna la data de 12.12.2007.“

Restructurarea programului în trei etape, faţă de numai două etape anul trecut, are ca scop utilizarea integrală a fondurilor repartizate. Este de menţionat că, în 2006, numeroase de rable au rămas neschimbate din cauza termenelor scurte în care trebuiau livrate noile maşini.

Ghidul cetăţeanului pentru înscrierea în program, precum şi Lista producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor autorizaţi să participe la Programul de Înnoire a Parcului Auto au fost făcute publice şi sunt disponibile pe site-ul AFM, respectiv www.afm.ro

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 656֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI