Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Viitorul grânar se apropie de 2 milioane hectare

La atât ar fi estimată dimensiunea suprafeţelor de grâu, secară şi triticale ce vor fi însămânţate în această toamnă. Revenirea la normalitate a grânarului are o explicaţie absolut logică, dacă avem în vedere atât credinţa străbună a ţăranului pentru pâine, dar şi sprijinul financiar acordat producătorilor.

Este de precizat că acest sprijin acoperă cea mai mare parte a cheltuielilor făcute acum pentru înfiinţarea culturii de grâu.

Dincolo de aceste opţiuni certe, producătorii sunt stimulaţi de preţurile actuale înregistrate pe piaţa grâului, care în iarnă ar putea depăşi pragul istoric de 1 leu/kg. La un asemenea preţ, grâul devine rentabil chiar la o producţie de 1.500 kg/ha, nivel ce nu poate fi luat în considerare de un agricultor adevărat.

Pe ansamblu, însămânţările de toamnă prevăzute prin programul pe 2007 însumează 2,6 milioane de ha.

În structura culturilor, rapiţa ocupă poziţia a doua, devansând cu mult orzul şi orzoaica, care altădată ocupau suprafeţe de 3-4 ori mai mari. Declinul acestor culturi este strâns legat de starea precară a sectorului zootehnic, dar şi de dezinteresul fabricilor de bere pentru materia primă autohtonă.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 553֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI