Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Infozoovet
„Oaia pentru carne are mari şanse de viitor“

„La noi, îmi spunea ing. Alice Nadăş, director la DADR Satu Mare, există o preocupare deosebită pentru zootehnie. Dovadă că în ultima perioadă au apărut o serie de asociaţii ale crescătorilor de animale. Sunt două pentru crescătorii de bovine, una pentru creşterea suinelor şi alta pentru apicultori. Asociaţia «Someşana» a posesorilor de vaci cu lapte a fost constituită cu sprijinul specialiştilor noştri. Organizatorii acestor asociaţii au fost instruiţi în Austria şi Japonia.“

Nici ovinele n-au fost uitate. Astfel, ciobanii din Oaş şi Codru şi-au făcut asociaţii separate, ca urmare a problemelor fiecăruia în parte. „Amândouă, zicea dna director, au fuzionat în Asociaţia «Ovinord», care, cu cei 60 de membri ai săi, cuprinde toate cooperativele din N-V României. Împreună şi-au stabilit un program de dezvoltare a sectorului ovin, având în vedere, mai ales, schimbul de experienţă cu cooperativele din Uniunea Europeană.“

De departe, cea mai importantă colaborare este cu cooperativa ILDE din Norvegia.

Reprezentanţii acesteia au venit în judeţul Sălaj şi au văzut multe oi. Norvegienii consumă îndeosebi carne de oaie şi sunt cointeresaţi să şi-o procure din România. Tot ei i-au ajutat pe sălăjeni să desfacă lâna în Anglia. „I-am invitat pe norvegieni şi la Satu Mare, atrăgându-le atenţia asupra efectivelor de ovine de la noi.

 S-a ajuns astfel să se stabilească ca, printr-un program SAPARD, să se înfiinţeze în zonă o linie de tăiere a tineretului ovin. Norvegienii doresc să cumpere de la noi 20.000 tone de carne de miel din rasa Merinos-Stavropol, pe care a creat-o cândva o staţiune de cercetare din Carei.“

Există însă un mic impediment: consumatorului norvegian nu-i place seul de oaie şi preferă mai multă carne. S-a stabilit astfel să aducă în România 250 de berbeci din Norvegia pe care să-i încrucişeze cu rasa Ţurcană românească. 100 dintre aceştia vor ajunge la Satu Mare, fiind oferiţi cu 250 de euro/bucata. Ceea ce va rezulta va fi deosebit de rentabil.

Oaia românească nu va mai produce mult seu şi beneficiarii din Norvegia plătesc 18 euro pe un kg de astfel de carne, adică de trei ori mai mult decât pe carnea de pasăre. „Vom reuşi astfel să valorificăm superior tineretul ovin în cadrul schimbului cu UE, iar crescătorul român va avea numai de câştigat“, susţine doamna director.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 1461



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI