Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ofelia Florica Harangus

Ofelia Florica Harangus este o voce aparte specifică Prahovei, cu un timbru vocal deosebit, cald, care îi impresionează pe cei care o ascultă. Cele mai dragi cuvinte pentru ea sunt doina şi dorul, pe care le-a alăturat întotdeauna prin vers şi cântec. Este modestă şi sensibilă, lucru pe care îl observi imediat ce ai cunoscut-o.

S-a născut pe 27 septembrie 1952, în comuna Brebu din judeţul Prahova. Este căsătorită şi are doi băieţi.

Ofelia Harangus este de profesie educator şi consideră că, prin conţinutul ei, creaţia populară influenţează pozitiv trăsăturile de caracter şi de viaţă, îi face pe copii mai buni, mai harnici, îi învaţă să-şi iubească familia, ţinutul natal şi poporul, cu ce are el mai valoros.

Bunicul său, cunoscut de folclorişti sub numele de titeraşul Traian Barbu, a fost un mare artizan în acest domeniu, iar în zilele de sărbătoare îşi delecta familia cu sârbele lui - aşezate, aşa cum se cântau cândva în zonă.

În anul 1964, Ofelia a participat pentru prima oară într-un spectacol folcloric local, alături de mama şi de bunicul său, fiind prezentaţi publicului ca fiind cei trei titeraşi (tată, fiică şi nepoată).

În anii de liceu Ofelia a continuat să cânte la titeră, spre delectarea colegilor şi a profesorilor. În aceeaşi perioadă a învăţat să cânte la vioară şi s-a pregătit intens, în afara orelor de curs, pentru a putea susţine examenul la Conservator. Ca elevă de liceu, Ofelia a colaborat ca solistă de muzică uşoară la Casa de Cultură şi la Casa Armatei din Buzău.

În anul 1974, sub îndrumarea profesorului Leonida Brezeanu, Ofelia a absolvit cursurile de iniţiere în culegere de folclor, iar mai apoi, după aproximativ 13 ani, a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă din Ploieşti.

A fost remarcată cu ocazia unei emisiuni folclorice la Radio România în cadrul unui documentar despre oraşul Câmpina - realizator Eugenia Florea, care a invitat-o ulterior la Radio pentru a prezenta cântecele culese de ea.

A fost apreciată pozitiv de către Comisia de specialişti, printre care s-au numărat Gruia Stoia, Ludovic Paceag, Alexandru Amzulescu, Gheorghe Oprea, Alexandru Fabian şi alţii, şi a primit acordul pentru a imprima piesele cu Orchestra Radio sub bagheta maestrului Florian Economu.

Ofelia Florica Harangus a participat de-a lungul timpului la diferite concursuri şi manifestări de muzică populară, unde a primit aprecierea publicului şi a juriului.

A activat ca realizator de radio şi televiziune, iar cu ocazia spectacolului aniversar Ofelia Florica Harangus la 20 de ani de activitate, organizat pe 29 septembrie 2006, interpreta a primit Diploma de excelenţă, acordată de Consiliul Local al Municipiului Câmpina, Primaria Câmpina şi Casa de Cultură Geo Bogza din Câmpina.

În anul 2006, pe data de 17 decembrie, Ofelia Florica Harangus a primit, împreună cu Grupul de Colindători Mlădiţe câmpinene, la Festivalul Interjudeţean de Datini şi Obiceiuri de Iarnă După Datina Străbună, ediţia a V-a Cumpăna, judeţul Constanţa, Diploma şi Medalia de Excelenţă pentru „păstrarea în formă autentică a datinilor şi obiceiurilor străbune“.

În prezent, Ofelia Harangus activează la Casa de Cultură Geo Bogza din Câmpina cu Ansamblul Folcloric Ghiocelul şi colaborează la câteva reviste de specialitate.

Ofelia Harangus deţine, de asemenea, funcţia de secretar general al Sindicatului Profesioniştilor din Industria de Divertisment - ARTIS şi speră ca, în acest fel, să-i ajute şi să-i promoveze cât mai bine pe soliştii şi interpreţii de muzică populară.

Deviza Ofeliei Harangus este următoarea: „Nu trebuie scăpat din vedere valoarea istorică a folclorului. Îndrăznesc să afirm că, indiferent de argumenetele ce ar pune în cumpănă ideea de stat naţional unitar, folclorul, prin paleta-i vastă de exprimare constituie actul de identitate de necontestat, argument pe care îl putem aduce în faţa răuvoitorilor neamului nostru.“

(A.N.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 1407



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI