Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Preţuri batjocoritoare pentru crescătorii de animale

Adevărul este că, în pofida campaniei naţionale susţinute de procesatori în promovarea produselor româneşti, crescătorii de animale au parte de aceeaşi desconsiderare care a condus spre faliment zootehnia românească.

Diferenţele între preţul cărnii din galantarele magazinului şi preţul animalelor din pieţe este atât de mare, încât stai să te întrebi cum acceptă ţăranii să vândă atât de ieftin.

Nedumerirea este că mulţi dintre ei îşi recumpără de la oraş, la preţuri de 3-4 ori mai scumpe, carnea ieftină vândută în oboare. Este adevărat, procesată şi etichetată în stil european, dar dimensiunea acestei valori adăugate depăşeşte orice raţiune economică. Din nefericire, aceste distorsiuni se manifestă în mod păgubitor în judeţele cele mai sărace din punct de vedere agricol şi social.

Adică tocmai acolo unde animalele reprezintă sursa principală de existenţă pentru ţărani. În oboarele judeţelor Bacău, Hunedoara, Prahova, Botoşani, Alba, Suceava, Satu Mare, Timiş vitele se vând la preţuri ce ating abia 3 lei/kg.

Porcul românesc a intrat de mult în disgraţia procesatorilor, care nici măcar nu se ostenesc să-şi piardă timpul prin oboare. Ei aduc carnea de peste hotare, la preţuri atât de mici încât te întrebi dacă se află în termenul normal de garanţie.

Într-o situaţie oarecum mai bună se află producătorii de lactate, care vând mult şi destul de scump. Evident, avem în vedere doar afacerile de pe piaţă, pentru că dacă ne gândim la preţurile oferite de procesatori, atunci ei lucrează tot în pagubă.

(I.P.)
Vezi pag. 61-62
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 676֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI