Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Veşti de la cititori
„Cununa Vlădesei“

Adunăm obiceiuri din tradiţia populară şi le ducem mai departe. În oraşul Huedin, judeţul Cluj, pe lângă primărie şi casa de cultură, suntem o „numărătură“ de oameni cu dragoste pentru tradiţie şi cultură.

Conduşi de directorul Casei de cultură, Nicolae Traica, am închegat un mic colectiv de profesionişti şi amatori muzicanţi, solişti, dansatori şi meşteri populari din satele învecinate, fiecare cu obiceiuri din tradiţia locului de unde vine.

Aşa s-a înfiinţat Ansamblul de Cântece şi Jocuri Populare pe care l-am botezat „Cununa Vlădesei“. Poartă acest nume deoarece prin activitatea noastră reunim şi punem în scenă obiceiuri din toată zona de interferenţă a celor patru judeţe: Sălaj, Bihor, Cluj şi Alba, din satele „ca într-o comună aşezate la poalele muntelui Vlădeasa“.

Avem orchestră de muzică populară condusă de Nicolae Traica, dirijor şi profesor de acordeon la Şcoala de Arte, formată din instrumentiştii: Petrică Gligan, venit de la Râşca, unde a cântat din 1974 la vioară şi vioară cu goarnă; Liviu Nicola, venit de la Horea – Alba, cântă din 1986 la taragot; Florel Ciortea, din Mesteacăn – Sălaj, cântă la vioară şi acordeon; violonistul Ştefan Varga - Bodo, din Huedin - Cluj; Dani Apad, din Huedin, cântă la contrabas şi tobe; saxofonistul Nicu Man, din Fildu de Sus - Sălaj; taragotiştii – Niculiţă Trif, din Beliş-Cluj, Nică Paşcalau, din Vişag-Cluj, Ionel Lazăr, din Poiana Horii, Octavian Bălaş, din Beliş, Damian Mateş, din Horea-Alba; acordeoniştii – Ciprian Mureşan - Muri, din Huedin; Marius Potra, din Huedin, Ghiţă Bănuţ, din Bucium-Sălaj şi toboşarul Dan Sechei, din Huedin.

Soliştii vocali sunt: Dorina Bota, din Mesteacă-Sălaj; Florica Criste, din Cizer-Sălaj; Florina Moca Trif, din Săcuieu-Cluj; Roxana Ştefan, din Huedin-Cluj. Coregraful Vasile Salanţă are grijă de păstrarea autenticităţii dansurilor populare ale acestei zone.
Ansamblul artistic „Cununa Vlădesei“ este solicitat şi participă la multe spectacole şi festivaluri în ţară şi peste hotare. Cele mai recente şi importante spectacole le-am susţinut:

• septembrie 2006 la Festivalul Galicja în Polonia;
• 1 decembrie 2006 în Huedin;
• 24 februarie, spectacolul cu obiceiuri de primăvară „Dragobetele“ la Muzeul Satului din Bucureşti;
• 7 martie, „Mărţişoare muzicale“ la Huedin.

Ne pregătim pentru festivalul concurs „În floral la Huedin“, organizat de noi la Casa de cultură pentru promovarea tinerelor talente, în perioada 19-20 mai când sărbătorim zilele oraşului Huedin. Prezentăm o expoziţie a meşterilor populari din zonă şi susţinem un spectacol de muzică populară în Parcul Tineretului, încheiat cu joc de artificii. Avem invitaţi şi din judeţele învecinate.

Ref. Florica Criste
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 2121֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI