Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sate din Europa
Kefalas, soarele îmbrăţişează pământul

Grecia este situată în Peninsula Balcanică, în sudul Bulgariei, şi se învecinează cu Macedonia, Albania şi Turcia. Lungimea ţărmului de la toate cele trei mări la care are deschidere – Egee, Ionică şi Mediterană – ajunge la aproape 15.000 de kilometri. Cu o istorie bogată, este considerată de multă lume leagănul civilizaţiei occidentale.

Grecia este formată dintr-o parte continentală cu numeroase golfuri şi peninsule (Peloponezul, o peninsulă legată de continent prin golful Corint) şi o parte insulară (aproximativ 3.000 de insule în Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Mediterană). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu şi grupele Dodecaneze şi Ciclade.

Când mă gândesc la Grecia, în faţa ochilor mi se deschide o întindere nemărginită de apă, case albe, ca nişte stânci de cretă, proiectate pe cerul de un albastru crud, Panteonul, iar gândul îmi zboară fără să vreau la vacanţă.

Grecii au ştiut să-şi valorifice şi trecutul glorios, şi deschiderea la mare, an de an atrăgând tot mai mulţi iubitori de frumos şi artă. Aici turismul este foarte dezvoltat şi nu cuprinde doar marile oraşe, căutate în special pentru vestigii, ci şi satele încărcate încă de tradiţii şi istorie. Vom găsi între graniţele acestei ţări mulţi europeni ce şi-au părăsit ţara natală pentru soarele Greciei, dar şi români, care au venit în schimb în căutarea unui trai mai bun.

Creta este cea mai mare insulă a Greciei şi a cincea ca mărime din Marea Mediterană. Aici, pe lângă atracţiile turistice cunoscute (Knossos, Phaistos, Gortys), se găsesc numeroase sate ce nu s-au dezbrăcat încă de aerul patriarhal. Un astfel de sat este şi Kefalas, aflat la 282 de metri deasupra mării, în regiunea Apokoronas, la doar câteva minute de oraşul Vamos şi de plaja Almirida, din nord-vestul insulei.

Cu o arhitectură deosebită, Kefalas s-a păstrăt neschimbat de-a lungul vremilor, iar oamenii prietenoşi îşi duc acelaşi trai molcom, între căldura soarelui şi răcoarea caselor. Terenul arid nu a permis culturi prea bogate sau diversificate – în afară de plantaţii de măslini şi portocali nu creşte nimic, iar singurele animale care rezistă sunt caprele –, dar a oferit un alt mare avantaj: dezvoltarea turismului.

Vizitatorii sunt atraşi mai ales de aspectul rustic şi vechi al localităţii: de străzi, de cele opt mănăstiri, de panorama ce se deschide asupra Golfului Georgioupolis şi a munţilor Albi, de micuţele cafenele, dar şi de tavernele pitoreşti.

 Kefalos nu a fost încă distrus de turism şi stilul tradiţional de viaţă s-a păstrat, chiar dacă în ultima vreme tot mai multe case noi s-au ridicat deoarece, pe lângă turiştii sezonieri, dornici să găsească o oază de linişte, aici vin mulţi nordici care cumpără terenuri pentru a-şi construi o casă. Numărul acestora a început să fie tot mai mare în ultimii ani, atraşi fiind şi de faptul că acest sat se află foarte aproape de oraş şi mare.

Kefalas nu e chiar un sat rupt de lume, pentru că aici se găsesc magazine bine aprovizionate, o poştă, iar un centru medical, care asigură servicii medicale 24 din 24 de ore, se află la doar câteva minute, în Vamos. În satele din împrejurimi – Almerida, Kalives, Georgioupolis şi Gavalohori – lumea merge pentru plajele întinse de nisip, tavernele tradiţionale, dar şi un muzeu.

Totul pare făcut pentru a plăcea şi a atrage turiştii. Ai putea fi tentat să crezi că, într-o Europă fără graniţe, amestecul de populaţie va duce la pierderea tradiţiilor. Dar, de-a lungul vremilor, grecii ne-au demonstrat că au ştiut să rămână acelaşi popor mândru şi statornic în faţa schimbărilor, iar spiritul lor va dăinui în continuare.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 626



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI