Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ciudăţenii prahovene

Un consilier analfabet

Dacă primarilor li se cere oarece şcoală – dar nu este obligatoriu, căci Prahova are şi un primar tractorist –, consilierilor locali nu le controlează nimeni carnetele de note de pe vremea presupuselor, măcar, câteva clase.

Aşa se face că foarte mulţi săteni aleşi pe listele vreunui partid, pe posturi de consilieri locali, nu ştiu prea bine cu ce se mănâncă hotărârile locale sau proiectele de lege. În comuna prahoveană Baba Ana lucrurile stau parcă şi mai prost: există un consilier local, Vasile Dide, care este pur şi simplu analfabet. Nu ştie să scrie, nici să citească.

A învăţat, de-a lungul celor 70 de ani, să tragă o iscălitură, pe care o pune pe vreun act şi, desigur, pe documentele de la primărie, pe care nu ştie niciodată ce semnează. Cei din primărie nu cunoşteau faptul că Dide este analfabet, căci omul era cu gură mare tot timpul, părea informat, se lăuda cu câtă carte ştie el, „că nu mă dau pe unul de la oraş cu nu ştiu câte facultăţi“.

Au început să se prindă când bătrânelul se eschiva de la scris procese-verbale ori citit ceva în cadrul vreunei şedinţe. Apoi s-a mai dat de gol printr-un fapt: „Unde trebuie să semnez – zicea el – că nu am ochelarii la mine“. Conform evidenţelor deţinute de Prefectura Prahova, consilierul local de la Baba Ana ar fi singurul care n-are nici măcar două clase.

Biserică proprietate personală

Ca să nu se strice mortul până să-l aducă din satul Şchiopoia în satul Cireşanu, primarul comunei prahovene Baba Ana, Nicolai Bulete, s-a pus pe construit, din banii proprii (nu cei de la primărie), o biserică la Şchiopoia. I-au trebuit patru ani s-o termine şi a cheltuit pentru ea salariul său de primar pe 20 de ani.

Acum biserica este gata, se ţin slujbe în ea şi poartă hramul „Sfântul Nicolae“. Primarul Bulete spune că l-a ajutat Dumnezeu să ridice biserica, aranjând EL lucrurile de aşa manieră încât să aibă banii necesari. Lumea zice prin sat că are treabă la „biserica primarului“. Denumirea s-a împământenit şi Bulete este singurul primar deţinător de biserică ortodoxă.

Primarul, moaşă comunală şi pompier

Pentru că localitatea prahoveană Salcia este, nu numai izolată, la marginea judeţului, ci şi foarte săracă, pentru orice problemă localnicii apelează la primarul Dan Boştină, singurul din comună care are o maşină.

Nici drumurile până aici nu sunt bune, salvarea şi pompierii neîncumetându-se să ajungă până la Salcia, când este câte un caz de urgenţă. Aşa se face că primarul este şi pompier, şi moaşă comunală, şi vornic la nunţi. El este cel care duce, la orice oră din zi şi din noapte, bolnavii la spital, la Ploieşti.

Primarul moşeşte copiii, căci se întâmplă să nu ajungă până la maternitate cu tinerele mame şi, dacă ele nasc în maşină, el ce să facă? Trebuie să lege buricul copiilor.

Dan Boştină are vreo 15 fini cununaţi şi vreo 30 de finuţi botezaţi. Cum nu are unul naş, cum vine la „dom’ primar“ să-i cunune ori să-i boteze el. Aşa se face că primarul este naş sau cumătru pentru toată comuna de 1.200 suflete. Şi nici nu se pune problema ca la alegerile din 2008 să nu iasă tot el primar…

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 956֩ Comentarii

 
֠ 1.     miki -- (23-May-2010 )
Dan Bostina cel mai prost si cel mai profitor om.Ca sa cunune si sa boteze se-mprumuta de bani la lume,dupa care nu-i mai returneaza spunand ca i-a ajutat cu anumite prob.Da ajutoare sociale la oameni buni de munca,in loc sa ajute batranii bolnavi si neputinciosi ai comunei,pe care-i pacaleste la alegeri cu 1kg de zahar,1l ulei si vreo galeata.e un om de nimic,fara caracter.

֠ 2.     Antoaneta A -- (30-November-2010 )
Nu stiu cine sunteti domnule Miki, dar as vrea sa stiti ca va inselati amarnic.Eu sunt o locuitoare a comunei Salcia, iar D-nul Dan Bostina imi este nas.Credeti-ma ca este o persoana deosebita si nu a facut decat sa ajute oamenii, drept dovada dansul este la al treilea mandat. Si nu cred ca noi ca ceteteni ai comunei avem atatia bani de a-l imprumuta pe D-nul Primar.V-as ruga sa nu mai spuneti asemenea lucruri despre dansul, pentru ca nu sunt adevarate.Ati putea sa afirmati aceste lucruri de fata cu locuitorii comunei sau chiar cu D-nul Primar? Eu nu cred...

֠ 3.     Victor M -- (30-November-2010 )
Doamne cand a aparut acel comentariu urat la adresa d-nului primar? D-nule Miki, cine sunteti? Il cunoasteti pe d-nul primar ca sa vorbiti asa ceva? Eu il stimez foarte mult pentru ca mereu mi-a ascultat si m-a ajutat in problemele mele. Uneori nici nu mai are timp pentru dansul, dar nu-i lasa la greu pe cetateni...lasati-va adresa sa putem discuta mai multe daca sunteti atat de sigur pe informatiile dumneavoastra.

֠ 4.     Vasile -- (1-December-2010 )
Eu sunt un fin al d-nului primar si am apelat cu cateva saptamani inainte de nunta pentru ca dansul mai era singura mea sansa pentru ca nu gasisem pe nimeni dispus sa ma cunune. eu ii multumesc foarte mult si tare as vrea sa aflu cine este aceasta persoana " Miki" ( d-na, d-ra, sau d-nul) care a indraznit sa-l jigneasca pe parintele meu spiritual si nu inteleg de ce vorbeste in numele altor persoane, poate chiar dumeavoastra ati fost ajutat de nasul meu. multe persoane au fost ajutate de dansul si nu a solicitat niciun fel de ajutor la alegerile locale de la nimeni.

֠ 5.     cristi -- (1-December-2010 )
eu cred ca este vorba de invidie.probabil faceti parte dintr-un alt partid politic...nimeni nu a facut ce a facut domnul Dan Bostina pentru locuitorii comunei Salcia si nu a facut-o din obligatie, ci de placere. Am observat acest lucru chiar eu.

֠ 6.     viorel -- (1-December-2010 )
eu as avea o idee si anume ca acesta persoana MIKI sa se afirme in fata tuturor locuitorilor comunei, sa spuna acest lucru in fata tuturor, ca probabil este si el locuitorul acelei comune...dar dupa cum se prezinta aceasta persoana da dovada el de cuvintele rautacioase aduse la adresa d-nului primar( prost, om fara caracter, un om de nimic).Ar trebui sa se recomande cu numele lui intreg pentru a stii toata lumea despre cine este vorba, ca sigur nu va scapa de nimeni, nu va mai avea liniste, toti locuitori vor vrea sa-i adreseze cateva cuvinte si sigur ca vor fi unele urate.

֠ 7.     andrei -- (1-December-2010 )
nu domnule viorel eu zic ca mai bine ar fi ca aceasta persoana miki daca tot poate spune atatea lucruri urate, eu as fi tare curios daca ar fi dispus/a sa-si depuna candidatura la urmatoarele alegeri locale contra domnului primar, pentru ca sigur ar pierde in fata d-nului Dan Bostina, avand un procent de 0%, avand in vedere felul in care se prezinta, felul in care jigneste oameni.D-nul primar nu a indraznit niciodata sa ne jigneasca si a facut atatea pentru noi, de aceea d-nul primar va fi mereu o persoana deosebita pentru noi.

֠ 8.     gigi -- (12-April-2011 )
sunt de acord cu adndrei!

֠ 9.     aurica din Salcia -- (12-April-2011 )
De ce nu se spun si alte evenimente care se intampla pe raza comunei Salcia,cum ar fi de exemplu faptul ca nea Stroe Gheorghe a implinit venerabila varsta de 100 de ani(1 aprilie 2011)

֠ 10.     gogu -- (15-September-2011 )
referitor la pregatirea alesilor si la Salcia avem cazuri,exemplul viceprimarului Toader Alexandru, care nu stie sa lege 2 cuvinte, dar se pricepe la alte lucruri cum ar fi caratul acasa a tot ce misca prin si pe langa primarie.De altfel asa a procedat si cand era sofer pe autobuz,lua banii si nu taia bilete,fiind in stare sa bage mana in buzunarul calatorului. Nu-i mai ajunge pensia si salariul!.Pacat de d-l primar,asta il face de ras.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI