Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

VALTRA – o istorie pentru viitor

Finlanda, „ţara celor 1.000 de lacuri“

Mi-a fost dat să văd multe locuri prin ţară, dar mai ales în afara ei. Profesia, dar mai ales curiozitatea specifică gazetarului m-au făcut însă, de fiecare dată, să pătrund în „inima“ agriculturii de prin locurile pe unde am trecut. Am avut ce învăţa şi, mai ales, ce spune conaţionalilor mei. Mai mult poate decât alţii care aveau un asemenea atribut profesional.

Recent, am avut parte de încă o astfel de experienţă: Finlanda – ţară despre care puţini ştiu câte ceva, în afară de legendara Laponia, aflată aproape de Cercul Polar, de unde în fiecare an, în preajma sărbătorilor specifice sfârşitului de an, Moş Crăciun pleacă, într-o sanie trasă de multe perechi de reni, încărcat de jucării pentru a le împărţi copiilor cuminţi din toată lumea.
Din cauza climei, dar şi a calităţii solurilor, Finlanda nu este o ţară agricolă.

Din aproape 5,2 milioane locuitori doar 10% se ocupă de agricultură (în treimea inferioară a ţării) – speciile cultivate fiind orzul, ovăzul, cartofii, sfecla-de-zahăr şi rapiţa – şi creşterea animalelor (bovine, porcine şi... reni).

Bine reprezentată este piscicultura, sector favorizat şi de vasta reţea de râuri interioare şi lacuri (peste 187.000). „Nu întâmplător este cunoscută şi ca „ţara celor 1.000 de lacuri“. Cele mai reprezentative sunt însă pădurile, care ocupă peste 70% din suprafaţa ţării, Finlanda ocupând locul doi în lume – după Canada – în ceea ce priveşte exploatarea, prelucrarea şi exportul de lemn. Un loc bun în clasamentul mondial îl deţine şi la resursele minerale.

Toate acestea, la care se adaugă seriozitatea finlandezilor în tot ceea ce fac – un popor cu un cult al muncii bine dezvoltat, civilizat, primitor – fac ca economia ţării să se înscrie printre cele mai dezvoltate din Europa, cu consecinţe favorabile asupra nivelului de trai, printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Fiabilitate, performanţă, simplitate

Revenind la agricultură şi la „cele ale ei“, nu pot să nu mă opresc asupra industriei constructoare de tractoare şi maşini agricole. VALTRA – recunoscuta fabrică de tractoare, este reprezentativă nu numai pentru Finlanda, cât mai ales pentru marile zone agricole ale lumii.

Produsele ce poartă această marcă se află deja în exploatarea fermierilor din America de Nord şi Sud până în Asia, din Europa în Australia. Cele trei caracteristici – fiabilitate, performanţă, simplitate – au plasat tractoarele VALTRA pe primele locuri printre produsele similare fabricate de cele mai cunoscute firme în domeniu, motiv pentru care se află şi în România.

De când, de ce şi cu ce gamă, am aflat de la Narcis Someşfălean, director general al reprezentanţei VALTRA în România, care ne-a furnizat totodată şi o serie de elemente privind filiera concepţie–cercetare–producţie– comercializare, specifică firmei la care ne referim.

Cercetarea, cuvânt-cheie la VALTRA

I.B.: Am văzut aici, domnule director, fabrica de motoare SisuDiesel care motorizează, să spun aşa, tractoarele VALTRA, dar şi maşinile agricole ale unor importante firme din lume, producătoare de astfel de utilaje, am participat, de asemenea, la inaugurarea unui important Centru de Cercetare-Dezvoltare la Suolahti, în care s-a investit o sumă importantă şi, evident, am urmărit complexul şi modernul flux al producerii tractoarelor firmei pe care o reprezentaţi. De ce se investeşte atât de mult în cercetare şi în fluxul tehnologic aici, în Finlanda?

N.S.: Ţinta noastră este aceea de a oferi fermierilor permanent ceva nou, soluţii noi, performanţe care să dea garanţia obţinerii producţiei în condiţii de maximă eficienţă.

Nu e acelaşi lucru să vii pe piaţă cu un tractor performant, dar greu de exploatat sau cu unul cu multiple posibilităţi de exploatare, în sute de variante constructive, în funcţie de condiţiile de lucru sau doleanţele fermierului şi la preţuri mici. Asta şi-a propus cercetarea noastră şi constructorul. Să venim pe piaţă cu ceva nou, performant şi ieftin, accesibil fermierilor, mai ales celor din România.

Iată de ce VALTRA investeşte atât de mult în cercetare – peste 7 milioane de euro numai în Centrul de Cercetare-Dezvoltare la care vă refereaţi, construit pe o suprafaţă de 4.000 mp şi în care vor lucra circa 100 de cercetători.

I.B.: Am văzut aici noile tehnologii care ţin cont, din câte am înţeles, de solicitările clienţilor. În ce măsură le satisfaceţi?
N.S.: Există o strategie şi o legătură între aceste centre de dezvoltare-cercetare şi producţia propriu-zisă, în funcţie de cerinţa clientului.

Clientul este cel care transmite feed-back-ul necesar dezvoltării acestor produse. Sistemul de fabricaţie „a la carte“ adoptat de noi este un sistem unic, care ne permite să oferim clientului peste 500.000 de posibilităţi de configurare a tractorului, astfel încât acesta să corespundă cât mai strict necesităţilor din fermă. Trebuie să inventăm mereu ceva nou care să-i satisfacă necesitatea.

Clientul dă tonul procesului de dezvoltare. Suntem foarte atenţi la sesizările cu privire la calitatea utilajului, la gradul de serviabilitate al acestuia în fermă, astfel încât acesta să beneficieze de un maxim de tehnologie şi de performanţă. Investiţia este relativ mare şi e normal ca această valoare să se regăsească în produs.

I.B.: Preţul este accesibil fermierului român?

N.S.: Politica noastră de preţ nu este una care să împiedice cumpărarea unui utilaj VALTRA, ci de a oferi posibilitatea clientului de a face o investiţie pe care s-o poată recupera cât mai repede.

I.B.: Aţi venit mai târziu pe piaţa românească. Nu v-a îngrijorat concurenţa?

N.S.: Suntem în România din 2004 şi trebuie să spun că am înregistrat un succes, pe care de altfel îl speram. Concurenţa nu ne îngrijorează, pentru că avem convingerea că putem oferi un produs diferit faţă de alte firme, mult mai performant. De altfel, concurenţa nu poate fi decât un factor de stimulare, de creştere economică.

I.B.: Care sunt principalele elemente ce deosebesc firma VALTRA de alte mărci?

N.S.: Avem o marcă foarte bună, de care suntem mândri. Avem elemente unice, cum ar fi sistemul de mers inversat, motoare performante din seria Citius fabricate de Sisu Diesel, sisteme de conducere prin satelit, sigur, o multitudine de alte produse şi, bineînţeles, posibilitatea de a configura tractorul, aşa cum am mai spus, în peste 500.000 de variante.

Pentru România oferim o gamă de tractoare de la 75 cp la 280 cp, cu motoare cu 3, 4, 6 cilindri, diversificate în 4 game (serii) de modele: seria A, N, T şi S. Avem o gamă de tractoare şi, comparativ cu alţi concurenţi, cea mai vastă gamă de motoare, ceea ce ne avantajează. Noul produs VALTRA Seria T, ce tocmai a fost lansat astăzi aici, în Finlanda, va completa această gamă. El va fi prezent în curând pe terenurile din România şi sper să se bucure de mult succes.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 3606



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI