Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Proiect transfrontalier pentru renaşterea tradiţiilor

• Câte 10 meşteri mari de pe ambele maluri ale Prutului.
• Managementul modern şi revigorarea meşteşugurilor populare.

Din când în când ne mai aducem aminte cu prilejul unor sărbători folclorice de arta populară, de meşteşugurile care, sub asaltul agresiv al civilizaţiei, cad încet-încet în uitare.

Plecând de la această constatare, un grup de oameni inimoşi grupaţi în Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu Uniunea Meşterilor Populari din Republica Moldova şi beneficiind de un Program PHARE, a lansat la 1 decembrie 2006 Proiectul ART - Afaceri prin Renaşterea Tradiţiilor care şi-a propus sprijinirea dezvoltării meşteşugurilor populare din regiunea trasfrontalieră Prut prin dezvoltarea de calităţi antreprenoriale pentru meşterii populari. În subsidiar s-a urmărit şi consolidarea relaţiei de colaborare dintre meşterii populari de pe ambele maluri ale râului care ne desparte.

Timp de mai multe luni, echipa de proiect a făcut demersuri pentru cunoaşterea meşterilor populari activi sau a celor care ar putea deveni activi din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, precum şi din raioanele Străşeni, Nisiporeni, Călăraşi, Soroca, Orhei din Republica Moldova.
Încet, încet s-au conturat numele celor 20 de membri ai viitoarei reţele (câte 10 din fiecare ţară), criteriile cele mai importante privind disponibilitatea meşterului respectiv spre comunicare, cunoaştere şi învăţare, dorinţa lui de a iniţia o mică afacere pe baza meşteşugului practicat.

Au urmat două sesiuni de informare –instruire la Iaşi, ambele fiind consacrate iniţierii în cunoaşterea marketingului şi a managementului meşteşugurilor, prilej cu care participanţii au fost surprinşi când şi-au dat seama că au aceleaşi probleme, că pot răzbi, în vârtejul acestei lumi zbuciumate, doar adunându-şi forţele.

Drept urmare, cei 20 de meseriaşi, membri fondatori, s-au constituit în Asociaţia ART – Meşteşugurile Prutului, care îşi propune descoperirea şi promovarea valorilor autentice din domeniul meşteşugurilor artistice din regiunea transfrontalieră Prut, promovarea printr-un marketing modern a produselor de artă populară la scară naţională şi internaţională, combaterea kitsch-ului etc.

„Vrem, ne-a spus domnul Ion Bălteanu, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, la finalizarea acestui proiect, care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie la Iaşi, să trezim la viaţă meşteşuguri aproape uitate, vrem ca membrii acestei asociaţii şi alţii care ni se vor alătura să-şi poată crea o afacere valorificându-şi produsele.

Ne propunem să fim prezenţi cu obiecte de artă populară autentică la marile târguri din România şi Republica Moldova, să combatem kitsch-ul omniprezent acum, vrem ca produsele noastre să fie admirate şi cumpărate din marile magazine şi mai târziu, de ce nu, să avem magazinele noastre care să desfacă produsele cu brandul ART - Meşteşugurile Prutului.“

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23,  1-15 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 640



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI