Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie
În acest număr, Teodor  Saidel

Între personalităţile de seamă ale învăţământului şi cercetării agricole din ţara noastră, Teodor Saidel a fost un caz unic: a reuşit să muncească aproape 70 de ani.

S-a născut la Brăila, la 2 septembrie 1874, în familia unor oameni modeşti. A făcut studii superioare de chimie la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti. Fiind un student deosebit de capabil, a fost angajat la Laboratorul de chimie al „Staţiunii Agronomice Centrale Bucureşti. Aici şi-a început studiile asupra chimiei solului, iar analizele chimice efectuate în acest laborator între anii 1898-1900 au fost primele de acest fel întreprinse de un cercetător român, fiind foarte utilizate ulterior în agrogeologie, ştiinţă în formare la noi.

Din anul 1902, Teodor Saidel lucrează la Institutul de Chimie „Dr. C.I. Istrati“, unde a executat pentru prima oară la noi analizele chimice asupra grâului, lucrarea fiind distinsă cu premiul „Gh. Lazăr“.

A urmat studii în Germania, la Haidelberg, iar teza sa de doctorat, prezentată în anul 1910, a fost distinsă cu menţiunea „Summa cum laude“. Întors în ţară, a fost încadrat chimist la Secţia de Agrogeologie a Institutului Geologic, condusă pe atunci de Gheorghe Munteanu-Murgoci. În anul 1920 este numit profesor de chimie generală şi chimia solului la Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău, unde a lucrat până la pensionare, în anul 1940.

Deşi a publicat numai 46 de lucrări, nivelul acestora îl situează în fruntea specialiştilor în domeniul chimiei solului, fiind considerat fondatorul acestei specialităţi în cadrul mai larg al agrogeologiei.

Una dintre lucrările sale importante se referă la „Metodologia determinării reacţiei solului“, prin care a elaborat metoda potenţiometrică, prezentată la Academia Română şi la Conferinţa Internaţională de Pedologie care a avut loc în anul 1914 la München.

Teodor Saidel a fost iniţiatorul şi autorul primelor studii privind relaţia sol-plantă, care au fost stabilite pe bază de extracte apoase din toate tipurile genetice de sol din ţară.
A încetat din viaţă în 1967.

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 765֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI