Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La mintea cocoşului

Multe, felurite şi de tot râsu’-plânsu’ pricinile pentru care unora – multora le sare ţandăra din te miri ce şi se hotărăsc mintenaşi din cale-afară, gata fiind să dea cu pumnul, să pună una-două mâna pe un par ori pe şipca din gard.

Ba că nevasta – auzi, obrăznicie! –
i-a servit la masă răcitura de-i zice şi piftie de cocoş rece şi nu clocotită, cum a auzit dânsul că se mănâncă la oraş, ba că megieşul şi-a sădit un pom – nu-l mai satură Ăl de sus – chiar lângă gardul său şi, pe deasupra – asta întrece orişice închipuire – puietul era de piersic – să se dea mare, şi nu de corcoduş, ba că prietenul din copilărie ţine nasul pe sus, de nu-l ajungi nici cu prăjina şi aşteaptă – el, sărăntocul – să i se dea bineţe. Cum spuneam, aşadar, motive cusute cu aţă albă pe o pânză tot albă ori cu aţă neagră pe o pânză neagră, cum poftiţi.

Cunoscând din drumurile reportericeşti cam ce pretexte sunt scornite şi folosite numai şi numai pentru a provoca zâzanie şi scandal, mărturisesc cu mâna pe inimă că cel de la care a pornit, mai an, bătuta dintr-o comună prahoveană pur şi simplu m-a uluit: un capăt de frânghie, fraţilor şi cumnaţilor. Atât! Un capăt de frânghie cu care se priponeşte calul, să n-o ia din loc şi să nu mai vază cu ce stăpân bezmetic l-a blagoslovit bunul Dumnezeu.

Pentru a se ajunge însă la zaveră şi la apucat furca pentru a o utiliza pe post de ghioagă în scăfârlia fostului coleg de serviciu de la ferma unde lucraseră, cu ani în urmă, atât atacatorul cât şi victima, a fost nevoie, cum altfel, că doară e la mintea cocoşului, şi de niscaiva păhărele cu tărie – cine să le mai ştie numărul!?

Oricum ar fi însă, pentru un fleac, pentru mai nimica toată putea să se lase cu moarte de om. Aşa încât celui iute de mânie i s-a dat timp să cugete îndelung şi să-şi răcorească minţile înfierbântate într-un loc bine păzit. Pentru că tot la mintea cocoşului este că cine ridică sabia, furca vreau să zic, parafrazând un citat din Biblie, pe drept şi neîntârziat pentru fapta sa va ispăşi!

Gogu PINTENOGU’
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 602֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI