Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Calităţile nebănuite ale sâmburilor de struguri (II)

În numărul 23 al revistei noastre am prezentat calităţile terapeutice de excepţie ale sâmburilor de struguri. În rândurile ce urmează supunem atenţiei alte proprietăţi dătătoare de sănătate.

Alzheimer – La persoanele din zonele în care se consumă deja uleiul din sâmburi de câteva decenii (Franţa şi Italia) s-a observat, pe lângă reducerea ratei bolilor cardiovasculare, o mult mai bună funcţionare a sistemului nervos.

Se pare că substanţele antioxidante din sâmburii de struguri sunt foarte eficiente în oprirea proceselor degenerative ce afectează creierul la persoanele în vârstă. Studiile pentru izolarea unei substanţe active care să prevină această cumplită boală sunt în plină desfăşurare însă, pană atunci, un lucru este sigur: consumul de ulei de seminţe de struguri este printre cele mai bune antidoturi împotriva Alzheimerului.
Afecţiuni dermatologice – Se recomandă atât consumul intern, cât şi masajul pe piele cu acest ulei. Bogat în vitamina E, este un elixir pentru menţinerea tinereţii pielii, dar şi pentru prevenirea unor afecţiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentări etc.).

Masajul făcut după baie cu ulei de sâmburi de struguri împiedică pierderea apei (menţinând hidratarea pielii), dă strălucire şi fineţe epidermei, întârziindu-i îmbătrânirea.

Colesterol – în 1993 a fost prezentat la conferinţa anuală a „Colegiului ştiinţific de Cardiologie din Statele Unite“ un studiu pe 56 de pacienţi, bărbaţi şi femei, care aveau valori ridicate ale colesterolului. Consumând zilnic câte 43 de grame de ulei de seminţe de struguri, aceştia şi-au redus cu 15,6% nivelul colesterolului din sânge în doar 3 săptămâni. În prezent, uleiul de sâmburi de struguri este considerat cel mai bun medicament-aliment pentru scăderea şi menţinerea la cote normale a nivelului colesterolului.

Arterioscleroza – Uleiul de sâmburi de struguri oferă pereţilor arterelor o protecţie excepţională la depunerile de colesterol. Este menţionată folosirea cu succes şi în arterită obliterantă, unde administrarea sa a ameliorat uşor fluxul sanguin şi, în timp, a redus crampele specifice (mai ales cele nocturne). Pentru obţinerea acestor efecte, se fac cure de lungă durată (măcar 1 an), cu acest ulei presat la rece, din care se administrează minimum 20 de grame zilnic.

Fragilitatea vasculară – Substanţele din seminţele de struguri au o acţiune antioxidantă puternică, asigurând o protecţie a celulelor din compoziţia pereţilor vaselor de sânge la acţiunea radicalilor liberi, menţinând sau restabilind în bună măsură elasticitatea vaselor sanguine.

O cură de şase luni, în care se consumă zilnic 3-4 linguri din acest ulei, duce la reducerea semnificativă a suprafeţelor cu echimoze produse de fragilitatea capilară şi previne accidentele vasculare (eventual recidiva acestora).

Deficienţe imunitare – Seminţele de struguri conţin substanţe cum ar fi zincul, cuprul, seleniul, vitamina E şi procianidinele, care sunt cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la creşterea imunităţii organismului. O cură cu 25 de grame de ulei de struguri pe zi, menţinută minimum o lună, ajută la mărirea rezistenţei organismului la factorii infecţioşi.

Artrita (reumatismul) – Cei care suferă deja de artrită pot constata, consumând acest ulei, o reducere în timp a durerilor din cauza inflamaţiilor. Aceasta, pentru că seminţele de struguri conţin substanţe care menţin sănătatea ţesuturilor din compoziţia articulaţiilor, precum şi antiinflamatoare naturale. Se consumă salate cu ulei de sâmburi de struguri (minimum 3 linguri zilnic), în cure de 2-3 luni.

Îmbătrânirea – Uleiul de seminţe de struguri nu poate opri complet procesul de îmbătrânire a ţesuturilor, dar poate prelungi mult tinereţea biologică.

La femei, ajută la menţinerea echilibrului hormonal, previne apariţia menopauzei premature, precum şi a unor fenomene cum ar fi uscarea pielii, apariţia pilozităţilor în exces, estomparea caracterelor secundare feminine. La bărbaţi, previne impotenţa vasculară. Se consumă zilnic minimum 30 de grame, în salate de crudităţi (care îi potenţează efectul).

Vedere obosită – Mai multe studii arată că acest ulei îmbunătăţeşte vederea, făcând ca vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient.

Se recomandă mai ales persoanelor la care tulburările de vedere apar odată cu vârsta sau pe fondul unor probleme circulatorii. Se recomandă în paralel şi curele cu struguri negri, consumaţi ca atare, pigmenţii din coaja acestora ajutând şi ei la ameliorarea vederii, inclusiv a celei nocturne.

Ilie TUDOR, OJCA Vrancea
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 2695֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI