Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ceaiurile în meniul de sărbători

Chiar dacă nu sunteţi consumatori obişnuiţi, este bine să introduceţi ceaiurile în dieta de sărbători. Chiar să „abuzaţi“ de ele, în condiţiile unui regim alimentar greu de digerat.

Ceaiurile depurative curăţă sângele, favorizând eliminarea toxinelor şi a produselor de dezasimilaţie. Ele sunt utile atât pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate o organismului, prin decongestionarea ficatului, cât şi în cazul unor boli dermatologice, metabolice ş.a. Eliminarea se face prin produsele de excreţie şi de secreţie, într-un ritm ce ţine de particularităţile organismului, gradul de intoxicare, natura produsului, seriozitatea respectării modului de preparare şi a posologiei recomandate etc.

Consumarea lor este absolut necesară nu numai în timpul sau după perioadele cu efort fizic redus, dar cu mese săţioase, prelungite sau chiar cu exces alimentar (precum sărbătorile pentru care au început deja pregătirile), ci şi la ieşirea din iarnă, perioadă în care factorii de fitoprotecţie alimentari (legume, fructe, ...) sunt, mai mult sau mai puţin, neglijaţi.

Dintre speciile vegetale creditate cu excepţionale însuşiri digestive, amintesc:

- Păpădia (Taraxacum officinale) – planta are o remarcabilă acţiune de drenare hepato-biliară, depurativ-sanguină, diuretic azoturică, fiind nelipsită din curele de dezintoxicare, de combatere a obezităţii etc.

Părţile aeriene se folosesc pentru prepararea infuziei (1-2 linguriţe/cană, timpul de infuzare – 20 de Minute), iar cele subterane - a decoctului (1-2 linguriţe la 250 ml de apă, fierbere de 5-10 minute), biopreparate din care se beau 2-3 căni/zi în cazul infuziei, respectiv 1-2 căni/zi în cel al decoctului.

N-ar trebui uitată nici folosirea frunzelor în stare proaspătă, la prepararea unei delicioase salate (cu ceapă verde şi orice, oţet de mere şi miere, ceva ulei şi câteva cubuleţe de lămâie rasă), lucru care încă se mai poate face până la căderea zăpezii.

Efectul este acelaşi, garantat 100%, iar amăreala, departe de a fi un lucru rău, va face minuni pe întreg lanţul digestiv, de la stimularea apetitului la uşurarea tranzitului şi a eliminării.

- Iarba-mare (Inula helenium) – conţinutul mare în inulină din organele sale subterane recomandă planta ca un probiotic redutabil, acţiunile depurativă şi diuretică fiind doar „efecte secundare“, ca şi cele de inhibare a fenomenelor de fermentare şi de putrefacţie de la nivelul colonului.

Se foloseşte decoctul concentrat (preparat prin fierberea, timp de 15-20 de minute, a 3 linguri de pulbere în 200 ml de apă), din care se iau zilnic câte 3-4 linguri.
 
- Brusturele (Arctium lappa) – planta are un efect detersiv complex (diuretic, sudorific, depurativ) şi se foloseşte, fără restricţii, în absolut orice situaţie în care se pune problema eliminării, sub o formă sau alta, a produşilor toxici de metabolism.

Rădăcinile, uscate şi transformate în pulbere, se pot folosi ca atare (sublingual, câte un vârf de cuţit de 3-4 ori pe zi, lăsate să fie antrenate cu fluxul salivar) sau sub formă de decoct (1 lingură de plantă se fierbe timp de 10-15 minute, se lasă să se răcească până la călduţ, apoi se bea, cu înghiţituri mici, pe parcursul aceleiaşi zile).

- Cicoarea (Cichorium intybus) – toate părţile plantei, dar mai ales rădăcinile, conţin inulină, al cărei efect a fost deja amintit. Din frunze se prepară infuzia (½-1  linguriţă/cană, infuzare 10-15 minute, 1-2 căni/zi), iar din rădăcini – decoctul (1 linguriţă/cană, fierbere 10 minute, câte 1 lingură la fiecare 3-4 ore).

- Porumbarul (Prunus spiunosa) – frunzele determină eliminarea toxinelor din organism, iar florile, excesul de apă. Partea folosită (rămurelele înfrunzite, recoltate la înflorirea deplină) acoperă ambele acţiuni şi se foloseşte la prepararea unei infuzii (o linguriţă/cană, infuzare timp de 10-15 minute), din care se beau zilnic 2-3 căni.

Nu uitaţi şi de fructele sale (tocmai bune de cules acum, când bruma le-a făcut mai puţin înecăcioase, fără a le afecta conţinutul în vitamine), care pot fi consumate fără restricţie, doar cu efortul minim de a le culege ...

- Tecile de fasole – din tecile (fără seminţe) uscate şi mărunţite se prepară fie un decoct (1 lingură/cană, fierbere 10-15 minute, 2-3 căni/zi), fie o extracţie dublă (4 linguri/l de apă rece se lasă peste noapte la macerat, apoi se fierbe până scade la jumătate, cantitate care se bea în cursul unei zile).

Modul de acţiune este complex:

a) curăţa umorile organismului, favorizând eliminarea toxinelor;

b) acţionează asupra epiteliului renal, înlăturând excesul de apă din ţesuturi.

În numărul următor vom prezenta şi alte specii, precum şi calităţile lor curative.

Dr. Ing. Radu STOIANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 563֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI