Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum îngrijim ardeiul gras?

Pentru a obţine o producţie bună de ardei gras este necesar ca solul să aibă o umiditate de 70-80%. Trebuie avut în vedere faptul că masa de rădăcini în primele faze de dezvoltare se găseşte la 10-20 cm adâncime, iar mai târziu la 20-30 cm. De aici concluzia că la udări vom da atâta apă până ajunge la rădăcini.

După fiecare udare se va executa mobilizarea solului, atât pentru combaterea buruienilor, cât şi pentru afânarea solului şi menţinerea umidităţii acestuia.

Îngrăşarea fazială este obligatorie, deoarece ardeiul necesită multă apă, iar spălarea şi consumul de elemente nutritive se accentuează. În general, se recomandă circa 4-5 fertilizări faziale, prima după 15 zile de la plantare, iar următoarele la două-trei săptămâni una de alta.

La începutul perioadei de vegetaţie vor predomina îngrăşămintele pe bază de azot, iar în a doua parte a perioadei de vegetaţie se va fertiliza cu îngrăşăminte complexe uşor solubile, cu conţinut mai ridicat de potasiu. Fertilizările faziale se pot administra prin încorporare în sol înainte de udări sau se pot dizolva în apa de irigare. Pentru completarea necesarului de microelemente se vor aplica fertilizări foliare care se pot combina şi cu tratamentele fitosanitare.

Succesiunea corectă a lucrărilor de întreţinere este următoarea: după fiecare recoltare se irigă, după care urmează o praşilă, dacă este necesar se aplică tratament fitosanitar. În caz că urmează o fertilizare fazială, aceasta se aplică după recoltare şi înainte de irigare.
Recoltarea se face eşalonat în mai multe etape, pe măsură ce fructele au ajuns la maturitatea de consum sau, la unele soiuri, la maturitatea deplină.

Ing. Elisabeta Kompasz
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 5616֩ Comentarii

 
֠ 1.     MARIANA -- (21-May-2010 )
IN PERIODA DE INFLORIRE CU CE TREBUIE STROPIT?

֠ 2.     pondila viorel -- (4-June-2010 )
la inceputul lunii august frunzele deardei ingalbenesc si cad,fainare nu este,paianjen nu are,ce are

֠ 3.     catalin baracu -- (5-July-2010 )
cu ce trebuie tratat ardeiul gras atunci cand incepe sa i se ofileasca frunzele, si incet incet sa se usuce? ;el fiind in faza de maturitate.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI