Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Piaţa legumelor, între intenţii şi haos

Nu de azi şi nici de ieri piaţa legumelor este dominată de un haos ce nu poate sau nu se vrea a fi înlăturat.

În spatele unei crize de pe piaţă, întreţinute în mod premeditat de intermediari, preţurile legumelor şi fructelor au atins un nivel ce ne duce cu gândul la trufandalele care se vând în plină iarnă.

Dezechilibrul invocat este unul fals, dovadă stocurile mari de legume ce se depreciază în depozitele comercianţilor şi care, în final, se desfac la preţul normal al pieţii, dar într-o stare avansată de de degradare.

Nici în anii în care culturile au fost declarate calamitate din cauza bolilor, tomatele nu au ajuns să fie vândute atât de scump ca în acest an. Or, 2007 a fost un an legumicol aproape normal pentru cei care au dispus de anumite surse de apă. Iar aceştia din urmă nu sunt puţini dacă avem în vedere faptul că majoritatea bazinelor legumicole sunt amplasate de-a lungul unor ape curgătoare.

Pentru a mai potoli spiritele, Ministerul Agriculturii susţine că va interveni pentru ordonarea pieţei legumelor, evident prin mijloacele legale pe care le are la îndemână.
Reprezentanţii organizaţiilor profesionale susţin că ideea nu este nouă şi nici extraordinar de eficace dacă avem în vedere că promisiunile de până acum au rămas în stadiul declaraţiilor de bune intenţii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenţionează să reglementeze vânzarea legumelor şi fructelor pe piaţa autohtonă prin crearea mai multor pieţe de gros şi a unor centre de preluare a producţiei direct de la producători.

„Intenţionăm să reglementăm sistemul de vânzare a legumelor şi fructelor pe piaţa autohtonă pentru eliminarea speculanţilor, care la ora actuală cumpără producţia direct de la fermieri şi o revând în pieţe la un preţ de trei ori mai mare“, a declarat secretarul de stat în MADR Gheorghe Albu.
Acesta a precizat că, împreună cu patronatele din domeniu, vor elabora o strategie, nu doar o lege pentru acest sector, care ulterior va trebui să fie respectată de toţi producătorii, dar şi de comercianţi.

„Micii producători trebuie ajutaţi să se asocieze şi să îşi vândă marfa organizat în aceste pieţe de gros sau la centrele de colectare, altfel vor risca să nu mai primească subvenţii. De asemenea, noi trebuie să găsim şi o modalitate rapidă de plată pentru aceşti producători. Pe de altă parte, numai comercianţii care respectă contractele încheiate cu aceste locaţii vor putea lua marfă pentru vânzarea în pieţe“, a mai spus Gheorghe Albu recunoscând că ministerului îi va fi foarte greu să intervină cu anumite pârghii pentru că preţul este dictat de piaţă.

„Nu avem legislaţie să intervenim pe piaţă, decât dacă există excedent de produse şi nu invers. Nu cred că este vorba de o criză de produse agricole pentru că la nivelul UE există stocuri suficiente“, a mai spus Albu. Şi ce dacă? Noi nu dispunem de stocuri? Niciodată nu ne-a fost dat să vedem în România un surplus atât de mare de legume ce nu poate fi valorificat din cauza preţurilor exorbitante. Asta este marea problemă, domnilor ministeriabili!

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 749



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI