Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bonsaii

Un bonsai nu este un arbore modificat genetic, ci unul normal, plantat într-un ghiveci, care este îngrijit şi tuns regulat. Este o plantă complet dependentă de posesor şi are nevoie să i se asigure constant un bun tratament, pasiune şi un strop de iubire. Creşterea acestor copăcei nu este grea, ba chiar foarte uşoară, singura condiţie fiind implicarea în îngrijirea lor. Bonsaii se modelează din conifere cu ace mici sau arbori cu frunze căzătoare, dar şi din pomi fructiferi sau exotici (ei având însă nevoie de o seră). Dacă este îngrijit în mod corespunzător, un bonsai poate trăi la fel de mult ca unul din aceeaşi specie ce se dezvoltă în natură.

Un bonsai adaptat şi bine îngrijit este sănătos şi se poate ţine afară sau în balcon. Dacă este obţinut dintr-un pom fructifer, bonsaiul înfloreşte şi rodeşte ca atare. Frunzele, dacă avem o specie din categoria foioaselor, vor cădea toamna, dar copăcelul va reînfrunzi în primăvară.
Ghiveciul trebuie ales în armonie cu planta, atât ca proporţie cât şi ca dimensiuni.

Adâncimea ghiveciului pentru bonsai se stabileşte în funcţie de grosimea trunchiului (cu cât trunchiul e mai gros, cu atât mai adânc va fi ghiveciul), iar ghivecele pentru bonsai trebuie să aibă o deschidere mult mai largă şi sunt mai puţin adânci.

Când se transplantează în alt ghiveci, după ce s-a mai maturizat, vârfurile rădăcinilor se taie mai scurt.

Ideal ar fi ca peste pământul din ghiveci să se aştearnă un strat de pietriş sau unul de muşchi ori licheni din pădure pentru a păstra umezeala.

Bonsaiul trebuie plasat într-un loc cu lumină indirectă, pentru că, în caz contrar, frunzele se încălzesc, stomatele se închid pentru a micşora evaporarea foliară, iar fotosinteza încetează. Dacă este de exterior, trebuie aşezat într-un loc însorit din grădină, preferabil orientat spre est, sud sau vest, dar nu în bătaia directă a soarelui. Bonsaiul de interior trebuie pus într-o cameră luminoasă şi întors câte un sfert de cerc cam la trei zile.
Temperatura încăperii în care este ţinut nu trebuie să depăşească 30°C, iar pe timpul iernii să nu coboare sub -10°C. Temperaturile ce depăşesc aceste limite îl pot afecta.

Bonsaii, ca orice altă plantă, au nevoie ca aerul să circule, iar când circulaţia acestuia e redusă se recomandă să i se facă vânt o dată pe zi – astfel se împiedică formarea ciupercilor sau instalarea insectelor.

Udarea bonsailor trebuie făcută moderat deoarece suferă mai mult din cauza excesului de apă decât dacă este puţină. Necesităţile sale de apă variază mereu în funcţie de temperatură şi lumină, dar puteţi verifica cu degetul suprafaţa solului: dacă este uscată, trebuie udat. Modul cel mai bun de udare este cu o stropitoare, pentru că planta trebuie udată peste tot, fără a deranja însă pământul din jurul rădăcinilor.

Solul ideal pentru bonsai nu trebuie să fie foarte sărac în elemente nutritive, pentru că, împreună cu tăierile continue, reprezintă un factor de stres suplimentar pentru plantă. Bonsaiul se tunde cam de 2 ori pe an: crengile subţiri, fragede, tinere – primăvara; cele groase, cu scoarţă – de preferinţă toamna. Frunzele, în schimb, pot fi tunse tot anul.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 978



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI