Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum să ne apărăm de trichineloză

Ca să ne apărăm de un duşman, în primul rând trebuie să-l cunoaştem bine.

Trichineloza este o boală parazitară gravă, cauzată de un viermişor vizibil numai la microscop, Trichinela spiralis. Acesta se dezvoltă ca adult în intestin şi ca larvă (pui) în musculatură, la animale care consumă carne parazitată şi la om.

Aspecte epidemiologice. În România sunt cunoscute numeroase episoade mici şi mari de trichineloză la om, în mediul sătesc şi cel orăşenesc. Majoritatea acestora au avut un caracter familial. În toate situaţiile de îmbolnăvire, din carnea consumată (friptă, prăjită insuficient sau preparată în mezeluri crude sau afumate) nu au fost prezentate probe la medicul veterinar, pentru control.

Îmbolnăvirile au apărut la toate vârstele, inclusiv la copii sugari şi la persoane de vârsta a III-a. S-a constatat că frecvenţa cazurilor a fost mai bogată la femei.

La porci, trichineloza a fost depistată pe tot cuprinsul ţării. În prezent, incidenţa infestaţiilor se menţine sub limita de 0,05%. Cazuri mai dese s-au diagnosticat la mistreţ şi urs. La carnivorele sălbatice, ca şi la cele domestice, infestaţiile sunt mai ridicate.
 
Măsurile practice de prevenire şi combatere a trichinelozei se realizează, pe de o parte, prin controlul riguros al cărnii de porc şi de vânat, în abatoare, pieţe agroalimentare şi la circumscripţiile sanitar-veterinare urbane şi rurale şi, pe de altă parte, prin acţiuni perseverente de informare şi educaţie sanitară pentru conştientizarea populaţiei.

Recoltarea probelor pentru examen se face în timpul tăierii porcilor, din locurile de elecţie a larvelor de Trichinela. Astfel, de la porcul întreg se prelevează probe din pilierii (stâlpii) diafragmei.

 În lipsa acestora, se recoltează probe cât mai aproape de inserţia pe os, din partea musculară a diafragmei, din muşchii abdominali, intercostali şi de la baza limbii. Din carcasa porţionată, din fiecare piesă se recoltează trei probe din locuri diferite. Din preparatele crude se recoltează din trei puncte diferite câte o probă de muşchi, fără grăsime.

Examinarea probelor se execută individual la trichineloscopul cu ecran sau portabil, după caz, sau prin digestie artificială. În timpul examinării la trichineloscop se pot identifica larve de Trichinela spiralis în diferite stadii de dezvoltare. Interpretarea rezultatelor se face conform legislaţiei în vigoare.

Pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii trichinelozei la porci şi la alte specii de animale sunt necesare următoarele măsuri:

- interzicerea vânzării de porci din ferme cu trichineloză către alte ferme sau gospodării ale populaţiei;

- împrejmuirea corespunzătoare a fermelor de porci;

- interzicerea amplasării de ferme în apropierea abatoarelor, ecarisajelor şi depozitelor de piei;

- interzicerea creşterii porcilor pe gropile de gunoaie, infestate permanent cu şobolani şi resturi de cadavre de animale;

- efectuarea de deratizări raţionale, urmate de recoltarea şi distrugerea obligatorie a şobolanilor;

- interzicerea hrănirii porcilor cu cărnuri confiscate din abatoare sau cu deşeuri carnate culinare, decât numai bine sterilizate prin fierbere controlată;

- interzicerea circulaţiei libere a porcilor în afara gospodăriilor;

- efectuarea de anchete epidemiologice la locul de origine a fiecărui caz de trichineloză, depistat la porcine sau la om, urmate de măsuri pentru eradicarea focarului respectiv;

- organizarea de cursuri practice periodice cu asistenţii sanitar-veterinari şi operatorii trichineloscopişti din abatoare;

- educaţia sanitară a populaţiei pentru a conştientiza pericolul mare de a consuma carne sau preparate din carne necontrolate de medicul veterinar. În final, niciun porc tăiat fără un control sanitar-veterinar, pentru ca, odată cu sosirea sărbătorilor de iarnă, să avem pe masă carne sănătoasă!

Dr. I. CIRONEANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 946֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI