Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Atenţie la pastilele suferinţei!

Rândurile pe care le supunem atenţiei nu reprezintă sfaturi practice autorizate, deşi opiniile exprimate aparţin unor personalităţi din lumea medicală. Este bine totuşi să luaţi aminte la ceea ce spun oamenii de ştiinţă.

După dispariţia Streptomicinei, care cauzează surzenia, şi după Piramidon, a cărui fabricare a fost interzisă în urma unor studii care relevau faptul că poate fi cancerigen, a venit rândul Algocalminului să răspundă întrebării: ne tratează sau ne omoară? Fapt e că el este astăzi interzis în majoritatea statelor lumii.

Împotriva lui se ridică personalităţi de marcă din lumea medicală din România. Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Durerii, publicat în British Medical Journal, relevă faptul că o serie de derivate pirazolonice, printre care şi banalul Algocalmin, fac mai mult rău decât bine, întrucât provoacă o scădere a granulocitelor din sânge, fapt ce duce la agranulocitoză, o boală letală care debutează ca o infecţie supraacută.

Potrivit profesorului Mungiu, o somitate recunoscută în domeniul analgezicelor, occidentalii vorbesc despre derivatele pirazolonice la timpul trecut, în multe ţări fiind interzise.

Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali, dar care se folosesc frecvent în România, se regăsesc Algocalminul (Metamizol), Dipyrone, Novalgin etc., medicamente care au la bază substanţa denumită noramidopirină metansulfonat, şi Fenilbutazona, Butazolidine, Rheopirin R, Reumopiryrine etc., care au la bază fenilbutazona. În plus, pe piaţa românească se găsesc şi combinaţii ce conţin Metamizol - Piafen, Scobutil Compus - sau aminofenazonă - Aminofenazona L, Lizadon.

Automedicaţia – pericolul  cel mai mare

În fapt, cel mai mare pericol al utilizării noramidopirinei metasulfonat este generat de uşurinţa cu care orice individ poate procura Algocalmin, în condiţiile în care medicamentul se poate elibera fără niciun fel de prescripţie medicală.

Automedicaţia nu poate fi controlată, existând persoane care utilizează comprimate sau fiole (pe care le înghit) de câteva ori pe săptămână.

În acest fel nu există niciun control asupra consumului de Algocalmin în diverse medii, riscul agranulocitozei neputând fi evitat. Ostin C. Mungiu consideră că în România ar trebui să se procedeze de urgenţă la luarea unor măsuri care să ducă la scoaterea de pe piaţă a Algocalminului.

Din nefericire, Algocalminul nu este singurul medicament otrăvitor de pe piaţa farmaceutică. Printre pastilele suferinţei cu efecte cancerigene se află Piramidonul şi Furazolidonul, care multă vreme au fost leacul de bază al românilor.

(C.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 791֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI