Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Importăm grâu în plină vară

• Asistăm la o primă majorare a cotaţiilor - de la 130 de euro la 190 de euro/tonă. Această cotaţie se înregistrează la bursele din Europa, pentru că la cele de peste Ocean, de unde vom importa grâu, cotaţiile depăşesc 230-240 dolari/tonă.

Recolta de grâu extrem de scăzută şi preţurile mari vor determina producătorii să apeleze la importuri. Principalele companii de panificaţie estimează că vor începe să importe grâu din august-septembrie, iar volumul importurilor s-ar putea majora la 50-60%, faţă de 10% în prezent.

• Este primul an în care campania de importuri se declanşează imediat după seceriş. De obicei, dacă se apela la importuri, se făcea acest lucru în ianuarie, cel mai devreme, deoarece pe piaţa internă preţul grâului ajungea mai mare decât pe piaţa externă.

În momentul acesta, importul este determinat atât de preţ, cât şi de cantitate. Preţul pe piaţa internă se situează între 0,65 şi 0,68 de lei/kg. Unităţile de panificaţie care dispun de resurse financiare caută să importe în următoarea perioadă necesarul de grâu pentru întreg anul agricol, adică iulie 2007-30 iunie 2008.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 620֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI