Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ave Impex Satu Mare,
o firmă de viaţă lungă în Uniunea Europeană

Medicul veterinar Gheorghe Bodea conduce astăzi una dintre cele mai rentabile firme de creştere a puilor pentru carne din România, aflată la Satu Mare: Ave Impex SRL.

Totul a început în 1994, când a părăsit fosta Avicola din Satu-Mare, pornind o afacere pe cont propriu. „Pe atunci, îmi zice, eram şi şofer, şi director, şi muncitor, îşi aminteşte Gheorghe Bodea. Aveam doar un singur coleg şi am muncit împreună mult, dar am prins şi un tren favorabil. Un an mai târziu am cumpărat un grajd de vaci dezafectat, pe care l-am adaptat la profilul pui-carne.

În 1996 am preluat o hală de la un fost AEI, pe care am echipat-o folosind un credit de 58 de mii de mărci, apoi am adăugat încă o hală la zestrea unităţii. În 1999 am cumpărat acţiunile de la fosta Avicolă şi am preluat abatorul aceleia doar cu betoanele goale, în 2001.“

Pas cu pas, firma a evoluat. Acum, în cele 52 de hale deţine un milion de păsări, iar la finele anului în curs, ne asigură directorul general, se va ajunge la o producţie de 10.000 tone de carne.

Încă de acum trei ani s-au făcut eforturi serioase în vederea modernizării, pentru ca totul să corespundă cerinţelor UE. Câştigând un proiect SAPARD, a reuşit modernizarea abatorului folosind tehnologii de ultimă oră, astfel încât în prezent deţine IZO 9001 şi HCCP.

Care sunt în prezent parametrii puiului de carne produs la această modernă unitate din Satu Mare? „Am ajuns să putem tăia pasărea pentru carne la 37-38 de zile, la greutatea de peste două kilograme, sporul fiind de 54 de g/zi. Important pentru noi este să ne procurăm mai rapid furajele, consumul zilnic fiind de 130 tone.

Intenţionăm să ne construim propriul nostru FNC, cu o producţie de 20 tone pe oră, pe care ne propunem să-l dăm în folosinţă anul viitor.“ După spusa dlui director „valul merge înainte şi modernizarea continuă. Acum derulăm un proiect SAPARD de dublare a capacităţii abatorului, pentru a face posibil ca în viitor să putem realiza un volum de tăieri de 20.000 tone carne anual.“

Ave Impex este un model de creştere a puilor pentru carne în zonă. Tineretul de la sate doreşte să crească păsări şi vin aici să ceară sfatul specialiştilor, primind întotdeauna o mână de ajutor. Chiar în ziua trecerii mele pe la firmă, a sosit o delegaţie străină, care propunea să vândă firmei, dar şi tuturor celor interesaţi hale de pui gata pentru montaj.

Un lucru e sigur, şi anume calitatea produselor realizate aici în ultima vreme este net superioară celor realizate în alte unităţi similare. Dovadă că nemţii şi olandezii preferă să cumpere de la complexul din Satu Mare piept dezosat de pasăre.

Şi pentru că aşa îi place să spună managerului, Ave vine de la pasăre, dar şi de la salutul latinesc de viaţă lungă adresat marilor comandanţi –, denumirea firmei este întărită de realitate. Sunt semne că aceasta va trăi mulţi ani de aici înainte, în convieţuire cu suratele ei din Uniunea Europeană.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2007

Vizualizari: 1637֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI