Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum să ne împodobim casa

Sărbătorile de iarnă ne bat la uşă şi, ca în fiecare an, comercianţii ne bombardează cu numeroase oferte pentru a ne decora casa. Dacă nu vrem să cheltuim foarte mulţi bani din bugetul familiei sau doar ne-am plictisit de oferta care se repetă în fiecare an, există câteva soluţii la care putem apela:

- puneţi la uşă o coroniţă de brad cu beteală colorată; chiar dacă e preluat de la americani, acest obicei are efect;

- agăţaţi la ferestre instalaţii de brad – o instalaţie costă cam 20 de lei, uneori chiar mai puţin, şi o veţi avea şi anul următor;

- pe masa de Crăciun întindeţi o faţă de masă roşie şi şerveţele desenate cu globuleţe sau alte motive specifice;

- în mijlocul mesei puneţi pe o farfurie colorată sau într-o vază mică crenguţe de brad, beteală şi în mijloc o lumânare; trebuie să aveţi doar grijă cum aranjaţi totul astfel încât nu se întâmple vreun accident neplăcut;

- sub brad aşezaţi, într-un recipient de efect, nuci, ghinde, castane şi coji de portocale care, pe lângă mirosul plăcut, ne aduc aminte de casa bunicii;

- dacă aveţi lustre în camera copiilor, puteţi atârna câteva globuleţe şi crenguţe de brad – efectul e sigur, încăperea devenind imediat pregătită să întâmpine împreună cu cei mici Crăciunul.

Cu siguranţă, fiecare are ideile sale despre cum trebuie să arate casa în această perioadă. Dar, orice aţi face, aveţi grijă să nu încărcaţi prea mult casa cu ornamente pentru că, în loc să o înfrumuseţaţi, puteţi risca tocmai contrariul.

Sfaturi pentru o masă reuşită de Crăciun

• Cozonacii vor fi graşi şi frumoşi dacă ştiţi câteva trucuri: făina şi toate ingredientele trebuie să aibă temperatura camerei; ù drojdia să fie foarte proaspătă; ù nu exageraţi cu grăsimile; ù după coacere se ţin 20 minute în tavă acoperiţi cu un prosop, după care se scot şi se aşează pe un fund de lemn şi se acoperă cu un prosop; ù pentru a se păstra proaspeţi şi pufoşi, a doua zi se învelesc în hârtie, se pun în pungi şi se dau la rece.

• Salata de boeuf, pentru a fi mai gustoasă şi mai sănătoasă, se va face fără mazăre.

• Friptura de vită şi cea de porc vor fi mai gustoase dacă la sfârşit adăugaţi puţin vin roşu.

• Piftia de porc are un gust deosebit dacă veţi spăla carnea întâi în apă rece, apoi în două, trei ape fierbinţi şi o veţi pune la fiert în apă care dă în clocot.

• Sarmalele sunt delicioase dacă în compoziţie vom pune în cantităţi egale carne de vită şi carne de porc, dar şi o bucăţică de slăninuţă tăiată cubuleţe.

• Cârnaţii vor fi mult mai gustoşi dacă carnea va fi mărunţită în bucăţele mai mari, iar pentru a-i condimenta veţi folosi doar usturoi, şi nu produsele apărute din belşug pe piaţă.

• Alimentele trebuie să fie alese astfel încât să nu ne facă rău, având în vedere că am ieşit din post. După masa principală beţi o ceşcuţă de cafea – pe lângă gustul minunat ajută digestia şi este unul dintre cei mai buni antioxidanţi naturali.

Reţete de Sărbători

Tochitură moldovenească

Ingrediente: 1 kg de carne, 200 g de slăninuţă, 2 cepe, 5 căţei de usturoi, foi de dafin, sare, piper.

Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivit de mari, se spală şi se pune la fiert cu puţină apă, într-un ceaun. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic pentru a avea un gust deosebit. Ceapa se taie mărunt şi se adaugă cam după o jumătate de oră când se pun şi celelalte condimente. Aproape de sfârşit se pune usturoiul tăiat în felii subţiri. Nu este indicat să se lase carnea să se prăjească prea tare deoarece îşi pierde din calităţile nutritive, dar şi cele de gust.

Tort cu nuci

Ingrediente blat: 200 g de zahăr, 8 ouă, un pachet de unt, cacao, rom (nu esenţă de rom), nucă măcinată.

Mod de preparare a blatului: Se bat albuşurile de la ouă cu 70 g de zahăr. Separat se freacă 8 gălbenuşuri cu 140 g de zahăr, după care se adaugă untul, 4 linguri de cacao, 50 ml de rom şi 160 g de nucă măcinată. Apoi amestecăm cele două compoziţii. Tortul se coace în tava unsă, cu fundul tapetat cu făină. Îi trebuie cam o oră ca să se coacă, dar verificaţi cu ajutorul unei scobitori. Când e gata, se răstoarnă din formă şi se lasă la răcit.

Crema: din tortul rece se scobeşte cu lingura miezul, lăsând doar fundul şi marginile, groase cam de două degete. Miezul scos se zdrobeşte cu furculiţa şi se amestecă cu 5 linguri de rom şi 300 ml de frişcă bătută cu 3 linguri de zahăr.

Se însiropează tot blatul cu rom şi se toarnă crema. Apoi îmbrăcaţi tot tortul cu frişcă – fiecare va pune după gustul propriu, mai multă sau mai puţină – şi puneţi-l la rece pentru câteva ore, când e numai bun de mâncat.
Poftă bună!

Pagină realizată de Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 575



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI