Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Peyrac-de-Mer, între istorie şi modernitate

Languedoc-Roussilon este o regiune a Franţei alcătuită din cinci departamente, ce se învecinează cu Spania, Andorra, Marea Mediterană şi regiunile franceze Provence-Alpes-Côte d'Azur, Rhône-Alpes, Auvergne, Midi-Pyrénées. Datorită amplasării geografice deosebite, mai mulţi geografi au asemănat-o cu un amfiteatru întors cu faţa la mare.

Peyrac-de-Mer e un sat fascinant, ce face parte din departamentul Aude din Languedoc Rousillon, regiunea Corbičres, ce cuprinde mai bine de 3.000 km de vegetaţie virgină şi totuşi ospitalieră, Munţii Pirinei de o parte şi frontiera cu Spania de alta, iar la est Marea Mediterană. În această frumoasă zonă a Franţei, unde soarele străluceşte mai bine de 300 de zile pe an, eşti înconjurat din toate părţile de istorie. M-am hotărât să scriu despre aceste locuri de cum le-am zărit, pentru că lucrurile frumoase şi deosebite nu pot fi uşor trecute cu vederea, dar nici uitate.

Pentru sute de ani, Marea Mediterană a fost un soi de autostradă pentru călători, centru comercial şi spaţiu al ospitalităţii. De-a lungul secolelor, diverse culturi şi civilizaţii şi-au pus amprenta asupra acestor teritorii ce aveau ieşire la mare. Unii după alţii, arabii, grecii, romanii, vizigoţii şi cartaginezii şi-au lăsat amprenta asupra regiunii Corbičre, modelând una dintre cele mai surprinzătoare culturi.

Dar moştenirea Mării Mediterane e şi una a naturii, deoarece aceasta a fost modificată şi schimbată, pe rând, de muncitori, ţărani, pescari sau viticultori. În ciuda trecutului schimbător, marcat de învazii încă din timpuri imemoriale, oamenii din această zonă nu şi-au uitat tradiţiile sau ospitalitatea caracteristică.

La origini un mic cătun de pescari, în Peyriac-de-Mer, acum devenit aproape atracţie turistică, s-a conservat dar şi valorificat tot ce s-a creat mai frumos începând cu cele mai îndepărtate timpuri. Iubitorii de vestigii pot face o vizită la Muzeul de arheologie unde vor găsi colecţii protoistorice şi galo-romanice provenind de la Oppidum du Moulin.

Bătrânul sat mai păstrează încă străduţele din Evul Mediu, clădiri vechi şi frumoase îmbrăcate în iederă, biserica Saint-Paul ce datează din secolul al XIV-lea – de altfel singura biserică din zonă în stil gotic ce nu se află în ruină –, considerată monument istoric datorită vechimii, dar şi construcţiei deosebite.

Un alt punct de atracţie este Doul, un lac sărat, împrejmuit de coline cu vegetaţie tipic mediteraneană. Aici s-a amenajat o mică plajă pentru că numărul celor care vin aici datorită proprietăţilor curative a crescut în fiecare an.

Nu departe de aici se află heleşteul Bages-Sigean ce oferă un spectacol minunat datorat cu precădere coloniilor de păsări migratoare, dar şi insuliţelor sale. Un mic port amenajat oferă posibilitatea de a practica diverse activităţi nautice: plimbări cu barca, cu hidrobicicleta sau vaporaşul.

Şi pentru ca tabloul să fie complet, cine doreşte să vadă animale sălbatice este invitat să viziteze Rezervaţia Africană.

Un sat complet, ce s-a dezvoltat în timp, cu locuitori harnici, care au ştiut să profite de tot ce au moştenit, dar şi să creeze atracţii pentru vârstnici, copii sau îndrăgostiţi de istorie, iată în câteva cuvinte ce înseamnă satul modern francez Peyrac-de-Mer.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 571



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI