Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Infozoovet
Cum se pot produce loturi cu purcei mulţi şi uniformi (I)

 

Heterogenitatea şi greutatea mică a purceilor în lotul de fătare sunt explicate, frecvent prin prolificitatea crescută a scroafelor. În fermele de porcine au fost identificaţi însă şi alţi factori importanţi care pot influenţa greutatea purceilor şi uniformitatea lotului la naştere.

Este cunoscut faptul că greutatea purceilor la naştere influenţează puternic supravieţuirea acestora. Pornind de la constatarea respectivă, este important să se stabilească cum se pot obţine purcei cu greutate mare la naştere, fără a fi penalizată prolificitatea scroafelor, cunoscându-se că prolificitatea crescută antrenează adesea loturi cu greutate mai mică sau eterogene, caracterizate prin viabilitate redusă.

Pentru a găsi răspuns la această întrebare, SONAP (Société de Nutrition Animale Pyrénéenne) a iniţiat un studiu în şapte crescătorii mari din Franţa, sub coordonarea dr. Daniel Ferreira. Scopul studiului a fost identificarea factorilor ce pot avea o acţiune directă asupra greutăţii purceilor la naştere. Pentru realizarea cercetării, s-a stabilit un parametru, denumit „indice al greutăţii purceilor“, capabil să dea informaţii referitoare la greutatea la naştere a fiecărui purcel, ţinând cont şi de numărul de purcei din lot. Acest indice, care combina cele două informaţii, s-a calculat după formula:

I = greutate purcel x mărimea lotului.

Indicele respectiv permite reperarea loturilor cu purcei mici, fiind evitate astfel loturile prolifice în care purceii sunt, în mod normal, mai mici.

Eşantionul ales pentru studiul acestui parametru a fost de mărime optimă, iar crescătoriile alese erau specializate şi de mărime omogenă pentru a fi suprimate efectele de tehnicitate şi de mărime ale crescătoriei. Efectul sezon a fost anulat, deoarece s-au studiat numai fătările din două luni.

Rezultatele studiului au evidenţiat că sunt trei criterii-cheie ce influenţează greutatea purceilor la naştere, şi anume:

Ordinea fătării (numărul sau rangul fătării)

Analiza repartiţiei indicelui greutăţii purceilor la naştere, în funcţie de ordinea fătării (grafic 1) a demonstrat clar rolul determinant al factorului „ordinea fătării“.

S-a observat că indicele a scăzut puternic după fătarea a 5-a. Analiza numărului total de purcei născuţi a arătat că prolificitatea, în general, a fost stabilă. indiferent de ordinea fătării (nu au existat diferenţe semnificative), în schimb s-a observat că greutatea medie a purceilor a scăzut continuu după a treia fătare. „Scăderea greutăţii purceilor s-a accelerat cu cât scroafele erau mai bătrâne. La prolificitate egală, greutatea lotului a scăzut în funcţie de rangul fătării“, a evidenţiat studiul.

O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi că scroafele care îmbătrânesc au ovulaţii mai prelungite şi că hrănirea fetuşilor nu este uniformă.

Ca urmare, se recomandă respectarea piramidei optime de vârstă în crescătorie, înlocuindu-se în mod continuu scroafele bătrâne.

Dr. Aurelia CUC, Romsuintest Periş
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2007

Vizualizari: 1275֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI