Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curăţenia în bucătărie

Orice gospodină îşi petrece cel puţin două ore în bucătărie. Tot aici se adună întreaga familie ca să stea la masă – exceptând cazurile când se preferă camera de zi pentru servirea mesei – şi la poveştile de după. Astfel, bucătăria devine încăperea cea mai importantă a casei, laboratorul ei, unde gospodina plămădeşte hrana zilei necesară pentru menţinerea sănătăţii familiei.

În primul rând, trebuie asigurată igiena desăvârşită a acestui spaţiu, unde fiecare obiect îşi are locul său; după întrebuinţarea instrumentelor, acestea trebuie imediat spălate şi puse la locul lor. Este indicat ca, din timp în timp, să le fierbem în leşie care, şi în zilele noastre, e unul dintre cele mai eficiente mijloace de curăţire. Un alt obiect ce trebuie ţinut foarte curat este chiuveta, care va fi saptămânal dezinfectată. Lângă chiuvetă vom ţine un săpun şi un prosop, pentru ca gospodina să se poata spăla pe mâini de câte ori este nevoie.

Nu se vor lăsa vasele nespălate peste noapte sau peste zi, deoarece există posibilitatea să apară muştele şi gândacii.

Obiectele din lemn trebuie spălate cu multă atenţie şi mult mai des decât celelalte, altfel pot păstra mirosuri neplăcute.

Când pregătim masa, lângă aragaz sau în apropierea lui e indicat să avem un borcan sau o oală de lut în care putem ţine lingurile de lemn şi toate obiectele utile. După folosire, le vom lua mai uşor pentru a le curăţa dacă sunt laolaltă.

Coşul de gunoi nu trebuie lăsat plin peste noapte – pe lângă mirosul neplăcut degajat, se poate constitui şi într-un focar de infecţie, mai ales pe timp de vară. Resturile de la curăţirea zarzavaturilor şi a altor alimente nu se ţin în bucătărie: imediat după ce am terminat curăţirea, resturile trebuie aruncate.

Frigiderul trebuie ţinut foarte curat, iar produsele în ordine. Toate vasele cu preparate vor fi acoperite pentru ca mirosul degajat să nu se impregneze în celelalte produse.
Cârpele de bucătărie au un rol însemnat pentru menţinerea igienei. O gospodină adevărată nu va avea prosoape murdare şi umede deoarece produc un miros neplăcut şi atrag gândacii.

Nu vom lăsa bucătăria murdară peste zi sau peste noapte. Ziua, bucătăria se aeriseşte des sau ori de câte ori se formează vapori din cauza oalelor ce fierb pe aragaz sau pe plită.

Ce să faci dacă...

• blatul de tort s-a lăsat: decupezi partea centrală şi foloseşti restul; îl tai în diverse forme pe care pui frişcă bătută şi fructe de pădure;
• blatul e prea uscat: se toarnă un sirop de zahăr, în care pui diverse esenţe, cafea sau zeamă de la compot.
• când îl tai descoperi că a crescut prea tare şi are multe găuri: pui cremă până când se nivelează suprafaţa şi devine şi mai gustos.
• checul e prea moale: se poate servi ca blat, peste care se poate turna o cremă.
• ciocolata pe care o topeşti devine grunjoasă: se adaugă puţin unt la temperatura camerei şi se amestecă până când compoziţia redevine lucioasă şi omogenă.
• sosul pe bază de făină face cocoloaşe: îl frecăm cu mixerul până devine omogen; dacă nu ai mixer, se strivesc cocoloaşele cu lingura.

Peşte la cuptor

Ingrediente: 700 g peşte filé, 400 g de roşii, 3 căţei de usturoi, 1/2 mănunchi de busuioc proaspăt, o legătură de pătrunjel proaspăt, o rămurică de rozmarin, un ardei iute uscat, ulei de măsline, o ceapă roşie, sare şi piper negru măcinat.
Mod de preparare: Peştele se sărează, se piperează pe ambele părţi şi se aşază într-un vas termorezistent. Roşiile se taie felii subţiri, ceapa roşie şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Pătrunjelul şi busuiocul se spală bine şi se toacă. Ardeiul se mărunţeşte şi se face un amestec cu ceapa şi cu usturoiul, apoi se adaugă verdeaţa şi se presară toate peste fileurile de peşte. Se acoperă peştele cu roşiile tăiate felii. Se sărează, se piperează şi se stropeşte cu ulei de măsline. Se pune vasul în cuptorul preîncălzit şi se lasă la 180°C, timp de 20 minute.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 640֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI