Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Înţărcarea şi diminuarea pierderilor de purcei la înţărcare (III)

Măsuri pentru diminuarea stresului de înţărcare:

• transferul purceilor din maternitate în creşă se recomandă să se facă la 1-5 zile după scoaterea scroafei din boxă. În acest fel, stresul de înţărcare va fi mai atenuat, purcelul suportând la început numai stresul de alimentaţie (absenţa mamei şi a laptelui), rămânând în condiţiile în care este deja obişnuit.

În unele crescătorii, purceii rămân în compartimentele de maternitate până la vârsta de 80 zile, consumând furaj 0-1.

• pregătirea compartimentelor şi boxelor în care se aduc purceii înţărcaţi. Acestea vor fi curăţate, reparate, decontaminate şi încălzite. Temperatura din compartimentele respective se recomandă a fi cu 2°C mai mare decât în maternitate, aceasta asigurând purceilor o stare de linişte şi chiar dorinţa de a dormi mai mult, evitându-se bătăile frecvente pentru stabilirea ierarhiei în lot, cât şi pentru înfrăţire;

• transferul purceilor se va face cu un mijloc de transport care asigură 0,1 m2/cap. Dacă timpul este nefavorabil, remorcile vor fi acoperite. În zilele călduroase, transferul se va face dimineaţa sau seara, când este mai răcoare;

• transferul purceilor în maternitate şi până la mijlocul de transport se va face cu multă atenţie, pentru a evita accidentele şi a diminua stresul;

• purceii se vor menţine, dacă este posibil, pe cuiburi, lotizându-se după greutate şi sex;

• numărul de purcei înţărcaţi se va corela cu dimensiunea compartimentului de creşă, asigurându-se pentru un purcel 0,16 - 0,20 m2/cap, inclusiv boxele de rezervă.
De altfel, cele mai bune rezultate se obţin când se asigură de la început 0,25 – 0,30 m2/cap;

• supravegherea foarte atentă, în primele 2-4 zile, a purceilor transferaţi pentru a se evita fenomenul de muşcare a cozii. Dacă apar astfel de cazuri, purceii vor fi izolaţi şi trataţi.

Înţărcarea precoce are loc la vârsta de 1-3 săptămâni. Prin acest sistem, scroafele se folosesc mai intens la reproducţie (2,35-2,40 fătări/an).

Reuşita sistemului respectiv se datorează asigurării unor condiţii speciale purceilor. Astfel, încă de la vârsta de 3 zile se administrează purceilor un furaj cu calităţi asemănătoare laptelui de scroafă (de tip Babito). Apoi va primi un alt furaj care va fi administrat încă 7 zile după înţărcare (de tip Babibito). După această perioadă, purcelul va trece la consum de furaj „prestarter“ şi „starter“, cu adaos de vitamine şi minerale.

În prezent, legislaţia în vigoare permite înţărcarea precoce numai în anumite situaţii.
Înţărcarea ultraprecoce se practică numai pentru obţinerea purceilor liberi de germeni. În acest sistem, scroafa nu fată, ea fiind supusă unei operaţii de histerotomie în laboratoare speciale.

Purceii nu consumă colostru, ei fiind izolaţi de scroafă şi crescuţi după o tehnologie specială şi hrăniţi cu lapte pregătit special şi sterilizat. Dacă până la vârsta de 28 zile nu au fost folosiţi în activităţi de cercetare, aceştia vor fi obişnuiţi cu un mediu care conţine germeni nepatogeni şi apoi transferaţi în ferme care asigură calitatea de liber de germeni patogeni specifici.

Dr. Aurelia Cuc, cercetător şt. gr. I, Romsuintest -Periş
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 1923֩ Comentarii

 
֠ 1.     alex -- (10-June-2011 )
am o scroafa care a fatat 13 purcelusi. din pacate nu are lapte mai deloc si au inceput sa-mi moara purcelusii. Ce le pot da sa manance?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI