Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Casa mea, grădina mea
Înmulţirea plantelor de apartament prin butaşi

În numărul trecut v-am prezentat înmulţirea florilor prin seminţe, modalitate prin care însă plăntuţele se obţin mai greu.

O metodă mult mai utilizată, ce permite reproducerea mai fidelă a plantei mamă şi într-un timp mai scurt, este butăşirea, care se bazează pe însuşirea unor organe sau fragmente de a forma noi plante atunci când sunt detaşate şi puse în condiţii favorabile de înrădăcinare.

Aceasta se utilizează în special la plantele de apartament care se înmulţesc mai greu prin seminţe şi se poate realiza fie între lunile martie şi mai, când planta mamă are creşteri vegetative mai viguroase, iar butaşii dispun de condiţii mai bune de înrădăcinare, fie la sfârşitul verii. Se preferă însă primăvara, deoarece plantele cresc mai repede şi butaşii emit mai uşor rădăcini.

Organele, care se recoltează de la plante perfect sănătoase, diferă de la o specie la alta, putându-se astfel realiza butaşi din frunze, lăstari, rădăcini sau tulpini. În general, la flori, butaşii care dau cele mai bune rezultate sunt cei erbacei, iar la speciile arbustive mai uşor se prind cei lemnificaţi.

Butaşii de lăstari

Se realizează din vârfurile de creştere ale plantei mamă, iar pentru a-i putea planta în substratul de înrădăcinare trebuie mai întâi să eliminăm frunzele tinere din vârf, pe cele de la bază, bobocii, florile şi să micşorăm prin tăieri suprafaţa frunzelor care rămân pe butaş pentru a reduce pierderile de apă cauzate de transpiraţie.

După efectuarea acestor lucrări se mai execută o tăietură sub nodul de la bază, iar butaşii pot fi puşi în substratul alcătuit, în funcţie de specie, din diferite cantităţi de nisip, perlit şi turbă. Astfel se pot înmulţi muşcata, cerceluşul, tradescantia, crizantema, garoafa.

Butaşii de tulpină

Sunt fragmente obţinute din tulpină sau din ramificaţiile acesteia, care au cel puţin un nod sau un mugure şi se pun la înrădăcinat în ghivece sau lădiţe cu pământ de frunze, turbă şi nisip.

Prin astfel de butaşi se înmulţesc dracena, filodendronul, ficusul, potosul, colocasia, dar şi unele specii de cactuşi. Înainte de înrădăcinare, butaşii de ficus se pun în apă caldă pentru a opri scurgerea latexului pe care îl conţine, apoi frunzele se rulează şi se leagă cu aţă, operaţie care are loc şi la colocasia pentru a reduce astfel suprafaţa de transpiraţie. La zambilă şi la unele plante suculente, după trecerea ultimei flori se pot face butaşi de tulpini florale.

Butaşii de frunze

Plante precum violeta africană, begonia, peperomia, echeveria sau sedum se pot înmulţi prin punerea la înrădăcinat a frunzelor. Acestea se aşază pe substrat în poziţie verticală sau oblică, iar la sansevieria şi unele begonii, care au frunze mai mari, se taie porţiuni din ele care apoi se plantează respectând polaritatea, adică punctele de creştere a plantei.

Se mai pot obţine butaşi şi din rădăcinile mai groase ale unor plante ca acanthus, clerodendron, aralia.

ATENŢIE !

• Înainte de plantare, butaşii pot fi trataţi cu amestecuri de hormoni (Radistin, Rizopon, Calux) pentru a înrădăcina mai rapid. 

• Butaşii proveniţi de la plantele suculente se lasă 1-2 zile să se deshidrateze pentru a nu putrezi în timpul înrădăcinării.

• Butaşii din vârfurile ramificaţiilor de leandru şi ficus pot înrădăcina şi în sticle cu apă. De altfel, şi specii ca violeta africană, muşcata, dracena, impatiens se pot înmulţi prin această simplă modalitate dacă preluăm de la ele organele corespunzătoare, în general frunze sau lăstari.

• După plantare, butaşilor trebuie să li se asigure o temperatură de aproximativ 20° C, umiditate ridicată atât a aerului şi a substratului, precum şi lumină din ce în ce mai intensă.  În aceste condiţii, la cele mai multe specii durata maximă de înrădăcinare va fi de 2-4 săptămâni.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 10357֩ Comentarii

 
֠ 1.     novac stelian -- (9-October-2010 )
vreu sa inbutasesc si eu niste lavanda si nu stiu mai nimic cine ma poate ajuta si pe mine cu cateva sfaturi? daca poate cineva sa ma aute nr meu de tel este 0747127126 novistel@yahoo.com

֠ 2.     andreiutzx -- (14-March-2011 )
e naspa nu mg nici unu am incercat sunteti cam luzari cel mai simplu daca aveti trandafir altoitil sau daca aveti alte flori rupeti o frunza si punetio intrun pahar cu apa sau daca are bulb taiati bulbu in 2 si bagatil in pamant bulbul se regenereaza si ies 2 plante mai frumoase si daca puneti soluti adegvate poate sa isi schimbe culoarea flori [alb trece rosu-rosu trece violet-violet trece rosu} sau daca aveti noroc por si simplu isi schimba ia culoarea natural.:p

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI