Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cât de simplu se poate construi o fermă europeană

În anul 2002, fraţii Tancău, agricultori în comuna nemţeană Gherăieşti, au început o afacere bazată pe îngrăşarea porcilor. Capitalul cu care au demarat această afacere a fost generat de familie, doi dintre fraţi muncind şi la această dată în Austria.

Cu banii câştigaţi acolo, ei mai susţin o afacere pe care au dezvoltat-o în zonă, considerând util şi necesar să se extindă, mai ales în condiţiile acestui an, când au survenit o serie de modificări stimulative de ordin legislativ. Obiectivul lor este de a construi o fermă europeană, cum sunt cele din Austria.

Au cumpărat astfel utilaje din Austria, cu ajutorul cărora au mecanizat lucrările din fermă, au construit adăposturi pentru îngrăşarea porcilor şi au arendat teren pentru baza furajeră.
Construcţiile pentru creşterea şi îngrăşarea porcilor sunt dimensionate la 100 de capete, provenite din efectivul matcă de care dispune ferma. Întreţinerea animalelor se face pe aşternut permanent, în boxe colective, pe categorii de vârstă, iar gunoiul este evacuat după un ciclu de producţie.

Fluxul tehnologic corespunde normelor legislative, asigurându-se condiţii optime de păstrare a bunăstării animalelor. Hrănirea porcilor se face în baza unor reţete furajere pe categorii de vârstă, majoritatea furajelor provenind din baza furajeră proprie. Desfacerea produselor se face, deocamdată, la nivel de comună.

După apariţia noilor reglementări este necesară o evaluare a posibilităţilor de desfăşurare, în continuare, a acestei activităţi care necesită investirea de capital pentru a putea rămâne pe piaţa îngrăşării porcilor, ştiut fiind faptul că, până la 1 iulie, crescătorii de porci trebuiau să opteze pentru un tip de exploataţie înregistrată în Registrul Camerei de Comerţ. Desigur, proiecte de viitor există, iar acestea se vor materializa în investirea de capital pentru o carmangerie şi pentru comercializare într-un restaurant propriu, în funcţie de prevederile legislative.

Pentru că s-au gândit la extindere, fraţii Tancău au continuat să achiziţioneze utilaje din Austria. În momentul de faţă, baza de maşini cuprinde trei tractoare de mare putere, printre care şi un Ferguson, o combină John Deere, semănători, maşină de plantat cartofi, balotieră Velger, combinatoare, cultivatoare, instalaţie de erbicidat, cositoare. Fraţii au arendat şi un teren în vederea înfiinţării unei ferme vegetale, pe care au cultivat floarea-soarelui (35 ha), grâu (40 ha), orzoaică (11 ha), cartofi (1,5 ha) şi îngrăşământ verde (2 ha).

În momentul de faţă, ei şi-au înscris exploataţia de îngrăşare a porcilor cu care au început şi în care au investit într-un timp relativ scurt multă muncă, bani şi perseverenţă, dar mai ales multă dăruire.

Mihaela CHIŞCĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 2010



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI