Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mâna din mănuşă

O mână frumoasă este ca o carte de vizită pentru orice doamnă. Ea se înfăţişează cu o piele hidratată şi unghii îngrijite - lucruri ce se pot face şi acasă.
Chiar dacă uneori ne mai neglijăm, ocupate fiind, este bine ca, măcar o dată pe săptămână, să ne acordăm câteva ore doar nouă, mai ales că unghiile dacă nu sunt îngrijite pot fi atacate de ciuperci şi altele. Unele pot proveni de la transpiraţie, altele din cauza infecţiilor.

Cum putem să ne apărăm?

• Ne spălăm foarte bine pe mâini, iar unghiile le curăţăm cu o periuţă nu foarte aspră.
• Dacă nu ne plac unghiile lungi, le tăiem, după care le pilim bine. Unghiile tăiate scurt se îngrijesc mult mai uşor, ele fiind preferate şi din punct de vedere igienic.
• Ne vom da cu o cremă pentru mâini, pe care o găsim foarte uşor în comerţ şi la preţuri nu prea mari.
• Pieliţa nu trebuie tăiată, ci doar împinsă uşor spre interior.
• Dacă vedem că unghiile nu mai au strălucire, putem aplica un tratament natural:

amestecăm într-un bol 3-4 linguriţe de ulei cald de măsline cu o jumătate de linguriţă de zeamă de lămâie; se înmoaie unghiile în acest amestec aproximativ 10 minute.
Un alt tratament este cel cu vitamina A, soluţie uleioasă (se găseşte în orice farmacie). La fel ca în cazul tratamentului cu ulei şi zeamă de lămâie, menţine stratul de substanţă pe unghie timp de 10 până la 15 minute.

Atenţie! Unghiile casante, sfărâmicioase indică unele tulburări generale ale organismului în metabolismul fosfocalcic sau la alte nivele. În afara tratamentului general, un remediu local la îndemâna oricui este înmuierea şi ţinerea 15-20 minute a degetelor în ulei de floarea-soarelui în care se poate adăuga o fiolă de vitamina A uleioasă şi vitamina F. La fel de eficientă este şi folosirea cremelor de mâini care conţin vitaminele A şi F.

Picioarele au farmecul lor

Femeile au multe necazuri cu unghiile piciorului. Este vorba despre afecţiunea numită onycis sau unghie încarnată cauzată de încălţăminte, transpiraţie (care se infectează). Întâi apar dureri, apoi coloraţii şi, în final, puroi. În cazul celui mai simplu tratament se va ţine piciorul în apă cu sare cât mai caldă.

Se va îndepărta apoi pielea din jur, unghia va fi tăiată cât mai scurt şi se va dezinfecta locul (de exemplu bitter suedez). Aceasta se va face înainte ca ea să ajungă la faza de puroi. Dacă se ajunge la acest lucru, se va consulta medicul care va interveni chirurgical.

Pentru a preveni unele boli, unghiile se vor ţine curate (spălări dese), evitând transpiraţia picioarelor.

Câteva remedii naturale pentru unghii:

• Sucul de castraveţi.
• Sucul de ardei iute - conţine siliciu.
• Băi cu ulei de conifere şi ulei de ienupăr.
• Se face masaj uşor local cu bitterul sau unguentul de propolis şi uleiul de cătină, care se poate lua şi intern.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 631֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI